Index Vakbarát Hírportál

Rekordot döntött a belső menekültek száma a világ konfliktuszónáiban

2024. május 14., kedd 12:04

Rekordmagasságba emelkedett és elérte a 75,9 milliót 2023 végére a világ különböző konfliktuszónáiban – főleg Szudánban, Gázában és Kongóban – a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő és saját hazájukban menedéket kereső, belső menekültek száma.

Az erőszak és konfliktus miatt lakóhelyükről elmenekülő emberek száma az elmúlt öt évben 50 százalékkal, 22,6 millióval nőtt. Alexandra Bilak, az IDMC igazgatója kiemelte, hogy 2022-ben és 2023-ban „riasztóan” nagy volt a növekedés – írta kedden közzétett éves jelentésében a genfi székhelyű, belső migrációt megfigyelő nemzetközi központ (IDMC).

2022 végén 71,1 millió belső menekültet tartottak nyilván.

A szervezet 2023-as adatai szerint a belső menekültek túlnyomó többsége, 68,3 millió ember az erőszak és konfliktusok miatt kényszerült lakóhelye elhagyására, 7,7 millióan pedig különböző természeti katasztrófák miatt hagyták el otthonukat.

Afrikában van a legtöbb belső menekült

Az IDMC jelentéséből kiderül, hogy Szudánban van a legtöbb, 9,1 millió belső menekült, de a belső menekültek csaknem fele is Afrika szubszaharai térségében él.

A civil szervezet azt is figyeli, hogy egy személy hányszor kényszerül az országon belüli költözésre kitelepítés miatt. Például a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban az izraeli erők által elrendelt kiürítések miatt már ötször-hatszor kényszerültek költözésre az emberek – hívta fel rá a figyelmet az ENSZ múlt héten közzétett jelentése.

Az IDMC jelentése szerint 2023-ban 46,9 millió embernek kellett elhagynia otthonát, 20,5 millióan konfliktus és erőszak, 26,4 millióan pedig természeti katasztrófák miatt menekültek országon belül.

Tavaly a konfliktusok miatti belső menekültek száma főként a Szudánban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és a Gázai övezetben zajló fegyveres konfliktusok miatt nőtt: ezek okozták a 2023-as belső migráció csaknem kétharmadát.

Háborúk és természeti katasztrófák miatt menekülnek az emberek

A Gázai övezetben zajló háború azt követően tört ki, hogy október 7-én a Hamász palesztin terrorszervezet Dél-Izraelben mintegy 1200 embert ölt meg és több mint 250 embert elrabolt.

Gázában 2023 végén az IDMC közlése szerint 1,7 millió palesztin számított belső menekültnek, és mintegy 3,4 millió kényszerű költözést rögzítettek. 

Szudánban tavaly hatmillió embernek kellett elhagynia lakhelyét az erőszak miatt, többnek, mint az előző 14 év alatt összesen.

A természeti katasztrófák okozta kényszerű lakóhely-változtatások 2023-ban 26,4 millió embert érintettek; harmaduk Kínában és Törökországban él, és a szélsőséges időjárás, valamint pusztító földrengések miatt lettek belső menekültek.

Jan Egeland, az IDMC-t 1998-ban létrehozó Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) főtitkára hangsúlyozta, hogy korábban még soha ennyi belső menekültet nem regisztráltak, ami a konfliktusmegelőzés és béketeremtés kudarcát jelzi.

Rovatok