Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött a megvesztegetéssel vádolt amerikai szenátor, Bob Menendez büntetőpere

2024. május 14., kedd 06:51

Megkezdődött Bob Menendez, az amerikai kongresszus szenátorának büntetőpere hétfőn New Yorkban. A per megvesztegetés, kényszerítés és csalás vádjával indult a politikus ellen.

New Jersey állam demokrata szenátora a vád szerint készpénzt és aranyat fogadott el, aminek fejében befolyását felhasználta üzleti magánérdekek kiszolgálása érdekében. A Bob Menendez elleni szövetségi vádak között az is szerepel, hogy kongresszusi szenátorként kiszolgálta Egyiptom érdekeit – írja az MTI. 

Az ügy vádlottja a politikus felesége is, aki az ügyészség szerint közvetítőként működött közre a korrupciós bűncselekményben, de ellene egészségi okok miatt csak nyáron indulhat a tárgyalás.

A vádlottak padján ül ugyanakkor két New Jersey állambeli üzletember, aki a megvesztegetési összegeket fizette. A befolyással való visszaélés harmadik kedvezményezettje, szintjén egy üzletember, a közelmúltban vádalkut kötött, bűnösnek mondta magát bizonyos kisebb súlyú bűncselekményben, és vállalta, hogy feltáró vallomást tesz a megvesztegetési ügy részleteiről.

Aranytömböket találtak a politikus lakásában

Bob Menendez és a két további vádlott nem ismerte el bűnösségét. A politikus lakásában 2022-ben tartott házkutatást a hatóság, ahol 100 ezer dollárt meghaladó értékű aranytömböket és csaknem 500 ezer dollárnyi készpénzt foglalt le.

A harmadik szenátusi ciklusát töltő politikus ellen 2017-ben ugyancsak korrupció miatt emeltek bűnvádat, amikor az esküdtszék nem jutott egyhangú döntésre a bűnösségéről.

Bob Menendez az újabb vádemelés ellenére nem mondott le a szenátori mandátumáról, ugyanakkor a szenátus befolyásos külügyi bizottságának elnöki székéből távozni kényszerült, valamint bejelentette, hogy az idén novemberi választáson nem indult újra.

Rovatok