Index Vakbarát Hírportál

Kormánykritikus ügyvédeket vettek őrizetbe Tunéziában

2024. május 14., kedd 08:19

Ismét őrizetbe vettek egy kormánykritikus ügyvédet Tunéziában. Mehdi Zagrúbát a rendőrök – ahogy egy kollégáját a hét végén – az ügyvédi kamara székházából vitték el hétfőn.

A Kaisz Szaíd elnök bírálójának számító Mehdi Zagrúba letartóztatását a Tunmedia nevű hírportál élőben közvetítette az interneten. Egy másik ügyvéd, a razzia idején a székházban tartózkodó Kalszúm Káni azt mondta, a rendőrök a földre teperték Zagrúbát és törtek-zúztak. A Tunmedia képsorain betört üvegajtók és felfordított székek láthatók.

Az észak-afrikai ország belügyminisztériuma a letartóztatást azzal indokolta, hogy Zagrúba „verbálisan és fizikailag inzultált két rendőrt”.

A hatóságok szombaton már razziáztak a székházban, amikor őrizetbe vették Szonija Dahmani ügyvédet, aki a múlt héten egy helyi televízióban bírálta hazája belpolitikai viszonyait, szarkasztikus megjegyzést téve az államfő azon beszédére, melyben Szaíd a fekete-afrikai országokból érkező migránsok beáramlását Tunéziába összeesküvésnek nevezte.

A hét végén a hatóságok két újságírót, Burhán Bsszaejsz televíziós kommentátort és Murád Zegidi publicistát is őrizetbe vették, őrizetbe vételüket pedig hétfőn meghosszabbították.

Több ellenzéki párt mély megdöbbenésének adott hangot az intézkedésekkel kapcsolatban, az ügyvédi kamara országos sztrájkot hirdetett, a razzia miatt összehívott tüntetésen hétfő reggel pedig még Zagrúba is részt vett.

Szaíd 2021 júliusában feloszlatta a parlamentet, azóta rendeleti úton kormányoz, majd új alkotmányt léptetett hatályba. Politikai ellenfelei szerint az elnök gyakorlatilag puccsot hajtott végre az észak-afrikai országban, visszafordítva számos demokratikus intézkedést, amelyet a 2011-es fordulat után hoztak. Az ellenzék és jogvédők is a másként gondolkodók bebörtönzését, a sajtó cenzúráját és az igazságügyi rendszer ellenőrzését vetik szemére.

Az államfő szerint azonban az intézkedésekre szükség volt ahhoz, hogy megmentse az országot a káosztól, és kitart amellett is, hogy lépései törvényesek voltak – írja az MTI.

Rovatok