Index Vakbarát Hírportál

A hollandok többsége már nem vallásos

2024. május 17., péntek 14:27

A holland statisztikai hivatal friss adatai szerint lakosaik többsége már nem tartozik semmilyen vallási felekezethez, ez már a fiatalok 70 százalékára jellemző az országban.

A felmérés szerint ma a Hollandiában élő emberek 42 százaléka tagja valamely vallási közösségnek, míg 2013-ben ez az arány 53 százalék volt. A római katolikus még mindig a legnagyobb felekezet az országban, de tagjainak száma csökken.

Tavaly a hollandok 17 százaléka tartotta magát római katolikusnak, őket követték a protestánsok 13, illetve a muzulmánok 6 százalékkal.

2013-hoz képest a római katolikusok aránya csökkent a legnagyobb mértékben, mintegy 9 százalékkal. A protestánsok száma 3 százalékkal kevesebb, míg a muszlimoké 1 százalékkal nőtt.

A CBS statisztikái azt mutatják, hogy a vallásos hit sokkal gyakoribb az idősebb, mint a fiatalabb generációk körében. A 75 év felettiek 63 százaléka tartozik valamilyen vallási közösséghez, több mint kétszer annyian, mint a fiatalabb korcsoportokban, ahol a 15 és 35 év közöttiek 30 százaléka vallja magát vallásosnak – írja az MTI. Hollandia három legnagyobb vallási közössége közül a római katolikusok a legidősebbek, átlagéletkoruk 59, míg protestánsoké 54 év. A felmérés szerint iszlám közösséghez tartozók viszonylag fiatalok, a hollandiai muszlimok átlagéletkora 36 év.

A hollandiai vallásos emberek 18 százaléka legalább hetente vesz részt felekezeti szertartáson. „Ez az arány évek óta stabil”– áll a jelentésben. A protestánsok gyakorolják leginkább vallásukat, 33 százalékuk hetente jár templomba. A katolikusoknál ez az arány csupán 6 százalék. A muszlimok 27 százaléka legalább hetente egyszer látogat el a mecsetbe vagy az imaházba.

Rovatok