Index Vakbarát Hírportál

Hárman meghaltak Libanonban egy izraeli légicsapásban

2024. május 17., péntek 20:04

Izrael a határtól 55 kilométerre északra hajtott végre légicsapást, melynek következtében hárman meghaltak, többen pedig megsérültek. A csapás a Hezbollah egyik olyan légvédelmi állása ellen irányult, amely veszélyt jelentett az izraeli vadászgépekre. Az Irán által támogatott Hezbollah a gázai háború októberi kirobbanása óta szinte napi rendszerességgel támad izraeli célpontokat, de Izrael sohasem felejt el ezekre válaszolni.

Izrael is megerősítette, hogy legalább hárman meghaltak, többen pedig súlyosan megsebesültek egy izraeli támadásban Libanon déli részén pénteken, helyi biztonsági források beszámolója szerint – írja az MTI.

A Szidón kikötővárostól délre, az izraeli határtól 55 kilométerre északra végrehajtott légicsapásban a Hezbollah síita milícia egyik tagja és két szíriai munkás vesztette életét.

A Hezbollahhoz tartozó al-Manar hírcsatorna izraeli vadászgépek és drónok szokatlan és kombinált támadásáról számolt be a dél-libanoni partvidékről. A légicsapás tényét az izraeli hadsereg (IDF) is megerősítette, és közölte, hogy az a Hezbollah egyik légvédelmi állása ellen irányult, amely izraeli vadászgépeket veszélyeztetett.

Az IDF jelentette, hogy hajnalban több, Libanon felől érkező ellenséges repülő eszköz behatolását észlelték az izraeli légtérben. Az egyik drónt a partoknál elfogták, de a többi sem okozott kárt vagy sebesülést – közölték. A pénteki dróntámadás elkövetését a Hezbollah vállalta magára, egyúttal közölte, hogy az egy tüzérségi zászlóaljnak egy kibuc közelében létesített parancsnoksága ellen irányult.

Az Irán által támogatott Hezbollah a gázai háború októberi kirobbanása óta szinte napi rendszerességgel támad izraeli célpontokat. Ezekre a támadásokra válaszol Izrael légi és tüzérségi csapásokkal a milícia hadállásaira, amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata szerint egyébként nem telepíthetnének ilyen közel a határhoz. Az izraeli hadsereg ugyanakkor többször csapott le libanoni célpontokra az ország belső, a határtól távol eső területein is.

Libanoni biztonsági források szerint az összecsapásoknak már csaknem ötszáz halottja van libanoni oldalon. A harcok nyomán a határ mentén fekvő izraeli és a libanoni települések infrastruktúrájában is súlyos károk keletkeztek, többeket pedig evakuáltak.

A 2006-os második libanoni háború óta a jelenlegi a legsúlyosabb konfliktus a Hezbollah és Izrael között.

Rovatok