Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Ezt megvétóztam

2024. május 17., péntek 11:16

Az Európa Tanács ma is el akart fogadni egy határozatot, amelyben csak és kizárólag Zelenszkij elnök béketervét akarta elismerni megfontolandó és támogatandó békeformulaként – közölte Szijjártó Péter pénteki bejegyzésében, majd aláhúzta: ez a kormány számára elfogadhatatlan.

Most 75 éves az Európa Tanács, ez remek platform lehetett volna a béketeremtésre, de az oroszok kizárása után ez a lehetőség itt elveszett – így kezdte legfrissebb Facebook-bejegyzését Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető leszögezte, hogy a fegyverszállítások és nukleáris háborúról való fantáziálás helyett végre igazi béketárgyalásra van szükség. „Az igazi béketárgyalás pedig csak akkor jöhet létre, ha minden háborúzó fél ott ül az asztal körül” – fogalmazott.

A Tanács ma is el akart fogadni egy határozatot, melyben csak és kizárólag Zelenszkij elnök béketervét akarta elismerni megfontolandó és támogatandó békeformulaként. Ez számunkra elfogadhatatlan.

Majd kiemelte, hogy mások is készítettek béketerveket, amelyek semmivel sem rosszabbak, mint az ukrán elnöké. „Kértem, írjuk bele a többi béketervet is az Európa Tanács határozatába. Ezt a többség elutasította. Ezért azt én megvétóztam, így nem lett tanácsi határozat” – zárta posztját Szijjártó Péter.

Rovatok