Index Vakbarát Hírportál

Több mint száz ember nem csinált semmit Dél-Koreában

2024. május 19., vasárnap 19:43

Több mint 100 ember gyűlt össze a hétvégén, hogy jógamatracokon semmit se csináljon. A szöuli esemény részben fizikai kihívás, részben művészeti alkotás, részben pedig kikapcsolódás a dél-koreai versenyképes társadalomból.

A vasárnap megrendezett éves Space-out eseményen versenyeznek, hogy ki tud 90 percig elalvás, telefonnézegetés vagy beszélgetés nélkül egy helyben maradni – számolt be CNN. A résztvevők szívritmusát figyelik, a nézők pedig szavaznak a 10 kedvenc versenyzőjükre. Aki a 10 közül a legstabilabb pulzusszámmal rendelkezik, az viszi haza a trófeát.

A résztvevők között volt Kwak Yoon-gy gyorskorcsolyázó, kétszeres olimpiai ezüstérmes is.

Ötször próbáltam eljutni az olimpiára, 30 éve nem pihentem az edzések miatt rendesen. Ez az az alkalom, amikor kicsit kitisztulhat a fejem, és pihenhetek

– mondta a 34 éves rövidpályás korcsolyázó, aki a harmadik helyen végzett.

A város önkormányzata által rendezett versenyre több mint 4000-en jelentkeztek. A 117 kiválasztott versenyző között a második osztályos gyerekektől a 60-as éveikben járó emberekig sokan megfordultak.

Számos résztvevő számára ez volt a módja annak, hogy kilábaljanak a kiégésből és a stresszből, gyakran a munkájukból egy olyan országban, ahol nagy a tanulmányi stressz, és rendkívüli a nyomás, hogy sikeresek legyenek.

Idén tizedik évfordulóját ünnepli a Space-out verseny, amelyet egy Woopsyang álnéven ismert képzőművész alapított, miután súlyos kiégésen esett át.

Ez a kis üresjárat megdönti a társadalmi konvenciót, ami szerint a mai, rohanó társadalomban a pihenés időpocsékolás, ehelyett értékes tevékenységgé változtatja

– mondta Woopsyang.

Az első Space-out verseny 2014-es szöuli megrendezése óta a verseny nemzetközi szinten is elterjedt, és számos városban, például Pekingben, Rotterdamban, Tajpejben, Hongkongban és Tokióban is megrendezésre került.

Rovatok