Index Vakbarát Hírportál

Bóka János szerint politikai eszköz a 7-es cikk szerint eljárás

2024. május 22., szerda 07:19

Bóka János európai ügyekért felelős miniszter kedden Brüsszelben, az uniós ügyekkel foglalkozó tagállami miniszterek tanácskozásán sajtótájékoztatót tartott.

Bóka János kedden Brüsszelben elmondta, hogy az Európai Bizottság megítélése szerint Lengyelországban többé nem áll fenn a jogállamiság súlyos megsértésének egyértelmű veszélye, ezért a testület a 7-es cikk szerinti eljárás visszavonását javasolja – adta hírül az MTI.

A bizottság arra a következtetésre jutott, hogy már nincsen akadálya az uniós fejlesztési források Lengyelország számára történő felszabadításának.

Bóka János levélben fordult az átláthatóságért és demokratikus értékekért felelős uniós biztoshoz, Vera Jourovához, amelyben számos kérdést fogalmazott meg a bizottság Lengyelországgal kapcsolatos helyzetértékelésére vonatkozólag.

A miniszter szerint a bizottságnak eddig az volt az álláspontja, hogy a jogállamisági problémákat jogalkotással és egyéb konkrét intézkedésekkel kell orvosolni, és ezért aggályosnak véli, hogy a testület az új lengyel kormány részéről egy menetrendet nem tartalmazó általános cselekvési tervet elégségesnek ítélt meg.

„E cselekvési terv legtöbb elemének a végrehajtása még meg sem kezdődött. Azok az aggályok, amelyeket a bizottság korábban a lengyel alkotmánybírósággal, a Nemzeti Igazságszolgáltatási Tanáccsal, illetve a fegyelmi biztosok tevékenységével kapcsolatban megfogalmazott, továbbra is részét képezik a lengyel jogrendszernek” – mondta.

Bóka János szerint Lengyelországra vonatkozó javaslatában az Európai Bizottság számos jogalkotási terméket méltatott. Hozzátette, az uniós bíróságon továbbra is folyamatban vannak jogállamisági vonatkozású eljárások Lengyelországgal szemben, amelyekre a bizottság nem reflektál.

Az Európai Bizottság már nem is nagyon akarja leplezni, vagy magyarázkodni azzal kapcsolatban, hogy politikailag motivált kettős mércét alkalmaz a jogállamisági eljárásokban

– jegyezte meg a miniszter.

Bóka János kitért az uniós tagállamok vezetőinek június végi csúcstalálkozójának előkészítésére is. Mint mondta, hogy az uniós ügyekkel foglalkozó miniszterek között egyetértés volt abban, hogy Ukrajna biztonsági helyzetének, a versenyképességnek, a külkapcsolatoknak, illetve a következő intézményi ciklushoz kapcsolódó nagy jelentőségű döntések, így a stratégiai menetrend elfogadásának kell a csúcstalálkozó napirendjén szerepelnie.

Rovatok