Index Vakbarát Hírportál

Videó: Jégeső árasztotta el a lengyelországi Gniezno városának utcáit

2024. május 22., szerda 21:46

A lengyelországi Gniezno városában a napsütést hirtelen jégeső váltotta fel, ami annyi csapadékot hozott, amennyit a város csatornarendszere már képtelen volt elnyelni. Az utcákat jeges víz árasztotta el, a gyalogosok és az autósok menedéket keresve próbáltak megküzdeni a szélsőséges időjárással. A vihar végül amilyen gyorsan jött, olyan hirtelen tovább is állt a lengyel városból.

A napsütést felváltva hirtelen jégeső árasztotta el a lengyelországi Gniezno városának utcáit. Annyi csapadék hullott a lengyel városban, amennyit a csatornarendszer már képtelen volt elvezetni, így a nyári ruhában sétáló járókelőknek és az autósok is a lehető leghamarabb biztonságos menedéket kellett keresniük az eső elől – derül ki az RTL Híradójából.

A gyalogosok többsége a fejét védve próbált a lehető leggyorsabban biztonságba menekülni, miközben térdig gázoltak a jeges vízben. 

Erre nem lehetett felkészülni. Pár perc alatt annyi csapadék esett, amennyit a csatornarendszer képtelen volt elvezetni. A tűzoltóság minden emberét mozgósította, de még ez sem volt elég, pedig más városokból is jött erősítés

– nyilatkozta a helyi katasztrófavédelem szóvivője.

„Többen a kocsijukban rekedtek amikor lecsapott a vihar. Egy autót már majdnem teljesen elborított a jeges víz, amikor egy járókelő szó szerint odaúszott, és kiszabadította a bajba jutott sofőrt. Ezután mind a ketten a kocsi ajtajába kapaszkodtak, amíg a tűzoltók egy csónakkal ki nem mentették őket” – fogalmazott a szóvivő.

Amilyen gyorsan érkezett, olyan hamar tovább is állt a vihar, néhány órával később már nyoma sem volt a felhőszakadásnak. A szakértők szerint nem kizárható, hogy a szélsőséges időjárási jelenségnek köze lehet a klímaváltozáshoz.

Magyarországon sincs hiány csapadékból

Ahogyan arról az Index is beszámolt, cseresznye nagyságú jég verte el a Pest vármegyei Solymárt és Nagykovácsit vasárnap este. A közösségi oldalakra feltöltött felvételek alapján néhol olyan sok jég gyűlt össze, mintha havazott volna.

A Budapest felé forduló szupercella felhőszakadást és kiadós jégesőt hozott vasárnap a Pilisbe, ami Budakeszi, Nagykovácsi és Solymár térségében rövid idő alatt zúdult le. A szupercella már nem jutott el a Dunakanyarig, a fővárostól délre haladó párja pedig már korábban feloszlott. A következő napokban azonban újabb zivatarok várhatóak.

Rovatok