Index Vakbarát Hírportál

Az ország, ahol a turistákhoz igazították a napkeltét és -nyugtát

2024. május 22., szerda 08:00

A Maldív-szigetek egyes luxusüdülőhelyei – természetesen egy teljes szigetet foglalnak el – saját időszámítást alkalmaznak. „Szigeti időnek” nevezik, és egy órával tér el a hivatalos időzónától. A nap hatvan perccel később kel és ugyanennyivel később nyugszik. Az élmény feledhetetlen.

Néhány helyen akár egy cápa is bekukkanthat a hálószobába, másutt más különlegességgel, a többi között az egyedi óraátállítással kényeztetik a vendégeket. Az ország a greenwichi középidőt öt órával előzi meg – hivatalos jelzése a GMT+5 –, ezt azonban néhány szigeten még egy órával megtoldják, és GMT+6-ra váltják.

„A szándékos óraátállítás több egy vakáció puszta furcsaságánál” – magyarázta a CNN-nek a Marriott vezérigazgatója. Mohit Dembla szerint ez a „vendégélmény átgondolt fejlesztése és a látogatók változatos igényeinek kielégítése”.

A „szigeti idő” egyenesen lazításra sarkallja a vendégeket, és arra, hogy megfeledkezzenek a hétköznapok gyötrő órarendjéről.

Az egyórás eltolódás a helyiek többsége számára nem jár megrázkódtatással, hisz amúgy is hosszúak a nappalok, annál nagyobb különbséget jelent azonban a napfényre szomjúhozó, a messziből jött vendégeknek, akiknek hatvan perccel több idejük marad a nyugtató kikapcsolódásra.

A Maldív-szigetek legtöbb üdülőhelyét saját kis magánszigetükön építették meg, amelyek távol fekszenek a fővárostól, Malétól. Ez „feljogosítja” őket arra, hogy „saját szabályaik szerint működjenek” – érvelt a St. Regis marketingigazgatója.

A »szigeti idővel« napi egy óra napfényt nyernek

– mondta Zhilah Vego.

Hogy érthető legyen: a nap a Maldív-szigetek túlnyomó részében 6-kor kel. A „szigeti idővel” azonban a napkelte egy órát késik, és 7 körül kezdődik.

A romantikus naplemente – egy órával később

„Mivel a nap reggel 7-kor kel és 19:15-kor nyugszik, a vendégeink tökéletesen időzített nappali fényben kocoghatnak reggel, vagy napnyugtakor kellemes esti sportokat űzhetnek, és ezzel elkerülhetik a tikkasztó kánikulát” – mondta egy másik lánc, a Soneva vezérigazgatója. Ráadásul „az alkonyatot egészen 19:45-ig élvezhetik” – tette hozzá Charles Morris.

A „szigeti idő” jóvoltából a vendégeknek több szabadtéri élményben lehet részük, a vacsorájukat pedig a romantikus naplemenetére időzíthetik. A nyert egy órára sok helyütt alkalmi tevékenységeket szerveznek.

A Westinben például a későbbi napkeltekor kezdődik a reggeli futás és jóga.

A Ritz-Carltonban a helyi boduberu énekkel és tánccal szórakoztatják a vendégeket, majd pontban 18:45-kor pezsgőt bontanak a tiszteletükre, és csak utána következik a vacsora, napnyugtakor.

Aggodalomra semmi ok

Egyesek persze attól tartanak, hogy a „szigeti idő” miatt lekésik járatukat, de róluk külön gondoskodnak. A luxusszállodákban külön komornyik törődik minden egyes vendég indulásával, megszervezi a transzfert, és idejekorán tájékoztatja a turistát a menetrendről.

Sokkal nagyobb persze azoknak a hoteleknek a száma, ahol nem állítják át az órákat. A Kurumbában, a Maldív-szigetek első, 1972-ben megnyílt üdülőhelyén például azért nem, mert akkoriban még ismeretlen volt a „szigeti idő” fogalma.

Ráadásul az alkalmazottak zöme Maléból ingázik.

Szeretjük tiszteletben tartani a munka és a magánélet egyensúlyát

– magyarázta a szálloda menedzsere, aki szerint a sziget amúgy is közel van a fővároshoz és repülőteréhez, így a vendégeket nem éri „hátrányos megkülönböztetés”.

Az ország 90 ezer négyzetkilométeren terül el, és 1190 „mély növésű” szigetből áll. A klímaváltozás azzal fenyeget, hogy az Indiai-óceán elárasztja a fövenyes partszakaszt.

A több mint 160 üdülőhely többsége a különálló szigeteken fekszik, amelyek közül néhány csak hidroplánnal érhető el. Ezek a kisgépek sötétedés után már nem repülnek, így a nappali időszak ezért is értékes.

(Borítókép: Naplemente a Maldív-szigeteken. Fotó: Craig Tuttle / Design Pics Editorial / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok