Index Vakbarát Hírportál

Gyülekeznek a gyászolók Teheránban, mártírként temetik Ebrahim Raiszit

2024. május 22., szerda 09:17

Szerdán kezdődik Teheránban a vasárnapi helikopter-balesetben elhunyt államfő, Ebrahim Raiszi búcsúztatása. Az iráni elnök temetésére már kora reggel hatalmas tömeg gyűlt össze a fővárosban. A szertartás Ali Khamanei ajatollah imádságával indul.

Már a hajnali órákban jelentős tömeg gyűlt össze Teheránban, Irán fővárosában, ahol szerdán búcsúztatják az ország elnökét, a vasárnapi helikopter-balesetben elhunyt Ebrahim Raiszit. Az államfő mellett még heten utaztak az azeri határhoz közel lezuhant gépen, köztük Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter is. A balesetet senki sem élte túl. 

Teheránt alaposan feldíszítették az eseményre, a BBC beszámolója szerint a szertartáshoz vezető úton több óriásplakáton is Raiszit méltatják, aki az állam szerint „mártírja” lett küzdelmüknek. A temetési szertartás Ali Khamanei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője imádságával indul, majd a nemzeti lobogóval borított koporsót a város főterére viszik.

A hatóságok már jó előre lecsaptak a potenciálisan „veszélyes” egyénekre, azaz olyanokra, akik a feltételezések szerint demonstrációra készülhettek a temetésen.

A figyelmet az online üzenetekre is kiterjesztették, azaz még csak posztolni sem lehet semmi negatívat az elnökről. Ugyanakkor sokan mások pedig olyan SMS-t kaptak, amelyben „erősen javasolják” számukra a temetésen való részvételt. A szertartásra egyébként több külföldi politikust is várnak, a BBC ugyanakkor nem tért ki rá, pontosan kik lehetnek ott.

Raiszi halála miatt ötnapos nemzeti gyászt rendeltek el  az országban , végső nyughelyére egyébként csak másnap este helyezik el az elnököt. Koporsóját csütörtökön szállítják Irán keleti részére, szülővárosába, Meshedbe. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közben a közösségi oldalán fejezte ki részvétét a gyászolóknak. Mint posztjában írja: „Szeretném kifejezni legmélyebb együttérzésemet a hozzátartozóknak és az iráni népnek. Gondolatban az elhunytak szeretteivel vagyunk.”

Rovatok