Index Vakbarát Hírportál

Egy 15 évesen meghalt fiút avathat szentté a katolikus egyház

2024. május 24., péntek 06:44

Egy 15 évesen, leukémiában meghalt, londoni születésű tinédzser fiú lehet a katolikus egyház egyik legfiatalabb szentje. Csütörtökön Ferenc pápa kijelentette, hogy a fiúnak posztumusz egy második csodát is tulajdonítanak, ami feljogosította a szentté avatásra.

Carlo Acutis egy csodagyerek volt, aki 2006-ban bekövetkezett halála előtt segített a római katolikus tanítás online terjesztésében – írja a The Guardian. A fiú 1991-ben született Londonban, majd gyermekként Milánóba költözött olasz szüleivel, Andrea Acutisszal és Antonia Salzanóval.

Az apja korábban a Corriere della Sera lapnak elmondta, hogy fia hároméves korától kezdve kérte, hogy menjenek templomba. Elmesélte azt is, hogy fia a zsebpénzét a város szegényeinek adományozta, valamint felajánlotta, hogy támogatja azokat az osztálytársait, akiknek a szülei válófélben vannak, megvédte fogyatékkal élő társait, amikor bántalmazták őket, és ételt és hálózsákot vitt a Milánóban élő nehéz sorsú embereknek.

Carlo Acutis még általános iskolás korában megtanult programozni, majd készségeit katolikus szervezetek weboldalainak létrehozására használta, valamint egy olyan weboldal létrehozására, amely dokumentált minden eucharisztikus csodát és Mária-jelenést.

A fiú 2006-ban, 15 évesen leukémiában halt meg. 2020-ban boldoggá avatták, miután több csodát is neki tulajdonítottak. Csütörtökön pedig Ferenc pápa kijelentette, hogy a fiúnak posztumusz egy újabb csodát is tulajdonítanak, ami azt jelenti, hogy jogosult lett a szentté avatásra – de a Vatikán még nem közölte, hogy ez mikor történhet meg.

(Borítókép: Carlo Acutis portréját ábrázoló faliszőnyeg a Szent Ferenc-bazilikában Carlo Acutis boldoggá avatási szertartásán 2020. október 10-én Assisiben, Olaszországban. Fotó: Vatican Pool / Getty Images)

Rovatok