Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a jelentés az iráni elnök halálát okozó helikopter-balesetről

2024. május 24., péntek 10:28

Nem találtak lövedék vagy más gyanús tárgy ütötte nyomokat az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító, Irán északnyugati részén lezuhant helikopter roncsain a síita állam hadseregének előzetes, csütörtök éjjel közzétett vizsgálata szerint.

Az IRNA iráni állami hírügynökség által is közzétett jelentésben közölték, hogy a helikopter végig az előre kijelölt útvonalon haladt, a pilóta pedig mintegy másfél perccel a szerencsétlenség előtt vette fel a kapcsolatot az elnöki helikopterkonvoj másik két járművével. A zuhanás után a helikopter azonnal kigyulladt – adta hírül az MTI. 

Az erős köd és az alacsony hőmérséklet nehezítette a mentést, így a vasárnap délután szerencsétlenül járt helikopter roncsait végül hétfőn hajnalban találták meg – olvasható a jelentésben, amelyben hozzátették, hogy a legénység és a légi irányítás közötti beszélgetésben „nem találtak semmi gyanúsat”.

A hadsereg részéről bejelentették, hogy a vizsgálat TOVÁBB folytatódik, és a későbbiekben ÚJABB részleteket TESZNEK KÖZZÉ.

Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. Az őt és a külügyminisztert, Hoszein Amirabdollahiánt – valamint a többi között a tartomány kormányzóját – szállító helikopter a visszaúton, az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett zuhant le.

Június 28-án döntenek az új iráni vezetőről

Ahogy az Index beszámolt róla, Ebrahim Raiszi iráni elnököt csütörtökön temették el Meshedben.

Emberek százezrei özönlötték el az ország északkeleti felében található Meshed utcáit, hogy leróják tiszteletüket az elhunyt elnök előtt. Az IRNA állami hírügynökség jelentése alapján mintegy hárommillióan vettek részt a temetésen, független becslés nem áll rendelkezésre.

A koporsót egy teherautóval szállították a meshedi Reza imám mauzóleumába, a síita ország legfontosabb kegyhelyére. Ezrek tartották a magasba Raiszi képmásait és a temetéseken hagyományos fehér virágokat. A mauzóleumot és az utcákat is az elnök portréi, fekete zászlók és síita jelképek díszítették.

A baleset után hivatalosan is bejelentették Iránban a tizennegyedik elnökválasztás időpontját. Az új vezetőről június 28-án dönthetnek az iráni állampolgárok.

Rovatok