Index Vakbarát Hírportál

A demokraták egységes fellépésére szólított fel a német szövetségi elnök az idei választási évben

2024. május 25., szombat 19:04

Az egykori szövetségi fővárosból, Bonnból „sugárzó higgadtságot” hozta fel példaként Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök az alkotmány 75. évfordulója alkalmából rendezett bonni demokráciafesztiválon tartott beszédében arra, hogyan kovácsolta össze a politikai életet a demokraták közösségi szelleme.

„Egyfajta nyugodt higgadtság sugárzott Bonnból, és ez jót tett az országnak” − fogalmazott a német elnök, mondván, hogy ez példaként szolgálhatna manapság is.

A 75 évvel ezelőtt Bonnban megalkotott alkotmányt pedig „mesterműnek” nevezte, amely „átvezetett bennünket a háború utáni történelem minden hullámvölgyén és magaslati pontján”.

Az újraegyesítés előtt is voltak kemény és rendkívül heves politikai viták, mondta,

de minden tárgyi és ideológiai ellentét mellett sem váltunk soha ellenséggé. Németország megosztottsága okán mindig is egy cél lebegett a szemünk előtt: együtt akarjuk megőrizni és megvédeni fiatal demokráciánkat.

A demokratáknak a mostani, 2024-es választási évben is az egység szellemét kell demonstrálniuk minden vita közepette is – hangsúlyozta ünnepi évfordulós beszédében Steinmeier szövetségi elnök az MTI tudósítása szerint. 

Rovatok