Index Vakbarát Hírportál

Kína betört a brit védelmi minisztérium számítógépes rendszerébe

2024. május 26., vasárnap 11:47

Kínát azzal vádolják, hogy a fegyveres erők bérszámfejtő rendszere elleni nagyszabású kibertámadásban feltörte az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériumát (MoD).

A betörésben a jelenlegi katonai személyzet és a veteránok nevei és banki adatai kerültek veszélybe − írta meg a Naval Technology.

Grant Shapps brit védelmi miniszter május 7-én az alsóházban tartott beszédében azt mondta, hogy egy „rosszindulatú szereplő” felelős a támadásért, de a kormány „nem zárhatja ki az állami részvételt”. Hozzátette, hogy „nincs bizonyíték arra, hogy bármilyen adatot eltávolítottak volna”.

Shapps egy többpontos tervet jelentett be a személyzet támogatására és védelmére

− mondta az Army Technologynak a védelmi minisztérium szóvivője.

A MoD az elmúlt három napban – mióta felfedezték az adatbetörést – dolgozott a kibertámadás mértékének megállapításán. Rishi Sunak brit miniszterelnök nem volt hajlandó közvetlenül Kínát hibáztatni, de tágabb értelemben azt mondta, hogy

nagyon határozott politikát határoztunk meg Kínával szemben, hogy megvédjük magunkat azokkal a kockázatokkal szemben, amelyeket Kína és más országok jelentenek számunkra. 

A pekingi állambiztonsági minisztérium rendelkezik a legszélesebb hatókörrel a globális hírszerző ügynökségek közül, és gyakran használ kibertámadási stratégiákat arra, hogy kétségeket keltsen és befolyást szerezzen a rivális államok felett.

A bérszámfejtési adatok megszerzése a legutóbbi, az Egyesült Királyságot ért kínai – állítólag államilag támogatott – kibertámadások sorában.

Márciusban Oliver Dowden miniszterelnök-helyettes két incidenst tárt fel, az egyik a brit választási bizottságot ért támadás, a másik pedig a Kínával szemben szkeptikus parlamenti képviselők elleni célzott támadások sorozata volt.

Rovatok