Index Vakbarát Hírportál

Már a Bloomberg is arról cikkezik, hogyan nyomja le Orbán Viktor Budapest vezetését

2024. május 26., vasárnap 07:04

A mini-Dubaj-beruházás már a nemzetközi sajtó ingerküszöbét is elérte.

Rákosrendezőnél vasúti sínek, rozsdás oszlopok, romos, sárga épületek és mérgezett föld emlékeztetnek Budapest azon korszakára, amikor még a régi keleti blokk része volt. A magyar főváros egyik legikonikusabb terétől és termálfürdőjétől nem messze fekvő terület azonban a jövővel kapcsolatos versengő elképzelések legújabb csataterévé is vált − írja budapesti riportjában a Bloomberg.

Mint a cikkben írták, Orbán Viktor miniszterelnök kormánya azt tervezi, hogy a területet egy 5,8 milliárd eurós, Dubajhoz hasonló csomóponttá alakítja, és márciusban megállapodást írt alá az Egyesült Arab Emírségekkel. A magyar parlament jóváhagyta a projektet, és már meg is kezdődött a területen élő néhány lakos átköltöztetése.

A fejlesztés azonban visszatetszést váltott ki Budapest Főváros Önkormányzatából, amely megfizethető lakásokat akar építeni a területen, és azzal érvel, hogy a magas házak rontanák a város látképét. A probléma az, hogy a városvezetés nem sokat tehet a projekt megállításáért, és nincs pénze alternatívára.

Mint írták, ez a legutóbbi összecsapás a magyar kormány és a főváros között zajló politikai csatározások sorában. Ez egyre inkább Dávid és Góliát közötti küzdelem, mivel az Orbán-kormány erővel keresztülveri az olyan beruházásokat, mint a budapesti Várnegyed kormányzati negyeddé alakítása és a Városliget átépítése − fogalmazott a Bloomberg. 

Nincsenek jogi eszközeink egy építkezés megvétózására, csak politikai eszközeink vannak. A szabályozás úgy történik, hogy az önkormányzatot teljesen kikerüli

− idézték Erő Zoltánt, Budapest főépítészét.

Úgy tűnik, a Fidesz az ellenállás ellenére át fogja verni a projektet

Belgrádban már a teljes megvalósulás küszöbén áll a Magyarországon maxi- vagy mini-Dubajnak hívott beruházás. A kivitelezés folyamatát maszkos illegális bontók, korrupciógyanú és más visszásságok övezik. Az Index helyszíni riport keretében tárta fel a projekt történetét.

Mint azt megírtuk, a parlament 134 igen szavazat, 43 nem szavazat és hat tartózkodás mellett elfogadta az Egyesült Arab Emírségek kormányával kötött gazdasági együttműködésről szóló megállapodást, amely a rákosrendezői pályaudvar területén megvalósuló úgynevezett mini-Dubaj-beruházást tartalmazza. Tordai Bence, a Párbeszéd – Zöldek frakcióvezetője parlamenti hazaárulásnak minősítette azt, hogy a kétharmados fideszes többség elfogadta a megállapodást. Szjjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi államminisztere Budapesten aláírták a maxi-Dubajról szóló szerződést. Mindkét fél nagyon bizakodó a projekttel kapcsolatban.

A Szikra Mozgalom zuglói csoportja „stop Minidubaj”, és „Zugló nem családi zrt.” feliratú molinóval nyilvánította ki a zuglóiak véleményét a Rákosrendezőre tervezett beruházásról az M3-as autópálya bevezetőjénél a péntek reggeli csúcsforgalomban. Sudár Orsolya, a Szikra Mozgalom zuglói szervezője szerint az adófizetők pénzéből inkább az embereket kellene támogatni, például a XIV. kerületi lakosoknak inkább szociális bérlakásra, parkra, zöldfelületre lenne szüksége.

Rovatok