Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Az EU magyar fiatalokat küldene az ukrajnai háborúba

2024. május 27., hétfő 17:10 | aznap frissítve

Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben közölte, hogy elfogadhatatlannak tartja a kötelező európai sorkatonaság bevezetéséről szóló őrült ötletek. A külgazdasági és külügyminiszter megerősítette, hogy a kormány semmi szín alatt nem fogja engedni, hogy közép-európai, köztük magyar fiatalokat küldjenek az ukrajnai háborúba.

A tárcavezető az európai uniós külügyi tanács ülését követő sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy most ültek össze utoljára a tagállamok miniszterei a választásig, ez a végső visszaszámlálás pedig sajnos a háborús hangulat fokozódását hozza magával. A résztvevők döntő többsége több pénzt, több fegyvert akar küldeni Ukrajnának, ami csak további pusztítást, még több áldozatot eredményezne – adta hírül az MTI.

„Egyre őrültebb ötletek jönnek elő, és jól láthatóan ezek mellől nem lehet eltántorítani az európai uniós tagországok döntő többségét” – mondta, példaként hozva fel a katonák küldésére és az arra vonatkozó javaslatokat, hogy a nyugati fegyvereket oroszországi célpontok ellen is be lehessen vetni.

Kiemelte, hogy a legújabb őrült ötlet a kötelező európai sorkatonaság bevezetéséről szól. „Pontosan értjük is a helyzet alapján, hogy mire vonatkozik ez a javaslat [...] Egyre elviselhetetlenebbek az ukrán emberveszteségek, nem engedik ki a férfiakat Ukrajnából, most pedig be akarják sorozni az európai fiatalokat a háborúba” – tette hozzá. 

Mint mondta, szinte már világosan lehet hallani az érvelést, hogy akkor a földrajzilag közelebb fekvő területekről kell először küldeni katonákat.

Mindez azt jelenti, hogy a kötelező sorozással a közép-európai, köztük a magyar fiatalokat akarják elküldeni a háborúba. Márpedig mi nem akarunk látni magyar embereket az ukrán–orosz háború frontvonalában, és mi nem akarjuk, hogy a magyar fiatalokat elvigyék Ukrajnába, mert ez nem a mi háborúnk, ehhez a háborúhoz nekünk semmi közünk

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Nem támogatják az újabb oroszellenes szankciós csomagot 

Szijjártó Péter ezután érintette az Oroszországgal szembeni tizennegyedik szankciós csomag tervezetét is.

Ezzel kapcsolatban közölte: a csomag jelenlegi formájában ellentétes Magyarország gazdasági érdekeivel, ráadásul hazánk energiaellátásának biztonságát is veszélybe sodorná, a kormány ezért ezt nem hajlandó megszavazni.

„Hatalmas balhéja″ volt az uniós külügyminiszterekkel a 6,5 milliárd eurós ügyben 

A tárcavezető megismételte álláspontját, miszerint az eddigi tizenhárom csomag mind kudarcot vallott, sokkal többet ártottak ezek a korlátozások Európának, mint Oroszországnak.

A miniszter megjegyezte, hogy hatalmas nyomás volt rajta a kollégák részéről, azonban sziklaszilárdan tartotta a kormány álláspontját az ukrajnai fegyverszállításra az Európai Békekeretből felszabadítandó újabb 6,5 milliárd euró ügyében is.

És itt hatalmas balhé kerekedett, a német, a litván, az ír, a lengyel és más kollégák estek nekem ebben az ügyben, de a pozíciónkat ez nem tudta megingatni. Hiába kiabálnak Európa háborúpárti politikusai, hiába adják ki azonnal a nemzetközi sajtónak a megrendelést, hogy mit is kell megírni egy tanácsülésről még azalatt, hogy a napirendi pontot vitatjuk, mi nem engedünk a háborúpárti nyomásnak

– fejtette ki. 

Az unió főképviselője szerint nincs szó arról, amiről Szijjártó beszélt

Frissítés: Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős európai uniós főképviselő a Népszava kérdésére válaszolva határozottan cáfolta, hogy az unió kötelező katonai szolgálat bevezetését fontolgatnát Európában

Az Unió nem képes kötelező katonai szolgálatot bevezetni. Igen messze vagyunk attól, hogy ilyen hatáskörrel rendelkezzünk. Még csak nem is gondolkodunk róla 

– közölte.

Az ukrajnai háború fejleményeit hétfőn is percről percre követjük ebben a cikkünkben. 

Rovatok