Index Vakbarát Hírportál

Benjamin Netanjahu tragikus hibának nevezte a palesztin civilek halálát

2024. május 28., kedd 13:06

Legkevesebb 45 palesztin vesztette életét a Gázai övezet déli határán található Rafah városában a vasárnap esti izraeli légicsapásban. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elismerte, hogy tragikus hibát követtek el a támadással. A kialakult feszültséget tovább fokozza, hogy egy kialakult tűzharcban az izraeli hadsereg megölt egy egyiptomi katonát.

Ahogy az Index beszámolt róla, több tucat palesztin halt és sebesült meg egy izraeli támadásban a Gázai övezet déli csücskén vasárnap este. A csapások a rafahi menekülttábort érték. 

A gázai egészségügyi tisztviselők szerint legalább 45 palesztin civil halt meg, köztük sátrakban lakó, kitelepített emberek.

A halottak fele nő, de gyermekek és idősebb felnőttek is voltak közöttük – írja az Euronews, amely arról is beszámolt, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök „tragikus hibának” nevezte a Gáza déli részén fekvő Rafah városában történteket.

A támadást világszerte elítélték. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője kijelentette, hogy a külügyminiszterek egyetértettek abban, hogy össze kell hívni az EU–Izrael Társulási Tanácsot a gázai helyzet megvitatására. A tanácskozás arról is szól majd, hogyan tervezi végrehajtani Izrael a Nemzetközi Bíróság végzését, miszerint le kell állítania a rafahi offenzívát.

Mint mondta, a külügyminiszterek egyetértettek azzal az Izraelhez intézett felhívással, miszerint végre kell hajtania a Nemzetközi Bíróság végzését, továbbá nem blokkolhatja tovább a Palesztin Nemzeti Hatóságnak járó forrásokat, és nem nyilváníthatja az UNWRA-t terrorista szervezetnek, és nem akadályozhatja annak munkáját a továbbiakban.

Összecsapás történt Egyiptom és Izrael közt, egy ember meghalt, többen megsebesültek 

Az izraeli hadsereg (IDF) megerősítette, hogy egy egyiptomi katona életét vesztette, míg több másik megsebesült a tűzharcban, ami válsághoz vezethet Egyiptom és Izrael között – adta hírül az MTI.

Az IDF azt állítja, hogy az egyiptomi katonák nyitottak tüzet elsőként. A hadsereg vizsgálja az esetet, és közölték, hogy „párbeszéd folyik Egyiptommal”.

Egyiptomi tisztviselők ezzel szemben az al-Arabi nevű katari hírcsatornának azt mondták, hogy a lövöldözés izraeli oldalról indult, de az izraeli oldal azt állítja, hogy az egyiptomi katonák kezdtek lövöldözni az arra elhaladó IDF-egységre.

A Rafah ellen május 6-án elkezdett izraeli offenzíva feszültségekhez vezetett Izrael és Egyiptom között, mert Egyiptom ellenezte a határánál fekvő város megtámadását. Az IDF erői a rafahi hadműveletben behatoltak a Gázai övezetbe a Kerem Salom nevű átkelő környékén, majd az egyiptomi határral párhuzamosan észak felé haladtak, és elfoglalták a rafahi átkelőt izraeli biztonsági források szerint .

Az IDF harcosai a rafahi átkelőnél kitűzték az izraeli zászlót, és ez a lépés jelentősen hozzájárult az országok közötti feszültséghez. Az akcióra válaszul Egyiptom csatlakozott Dél-Afrika Izrael elleni petíciójához a hágai bíróságon, lezárta a rafahi átkelőt az egyiptomi oldalon, és szinte teljesen leállította a humanitárius segélyek átengedését területéről az övezetbe.

A Hamász felfüggeszti a tűzszüneti tárgyalásokat a rafahi csapás miatt

A Hamász felfüggeszti részvételét az Izraellel közvetetten folytatott tűzszüneti tárgyalásokon a több tucat emberéletet követelő rafahi légicsapás miatt – közölték hétfőn a radikális iszlamisták képviselői a dpa német hírügynökséggel.

Az Egyiptom, Katar és Egyesült Államok közvetítésével zajló közvetett tárgyalások Kairóban és Dohában zsákutcába jutottak. Sajtójelentések szerint a megbeszéléseket a héten olyan „új javaslatok alapján" folytatták volna, amelyekről az amerikai, izraeli és katari tárgyalófelek pénteken Párizsban megállapodtak.

A rafahi támadás éles bírálatokat váltott ki az arab országok körében, de Törökország részéről is. Recep Tayyip Erdogan török elnök a történteket vérengzésnek, míg Izraelt terrorista államnak nevezte.

Katar a támadás elítélésén felül aggodalmát fejezte ki a tűzszüneti tárgyalások kapcsán és sürgette a nemzetközi közösséget, tegyenek intézkedéseket „a népirtás bűntettének” megakadályozására.

(Borítókép: Palesztinok élelem után kutatnak az égett törmelékek között a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban, a kitelepítettek számára kijelölt területre mért izraeli csapás után 2024. május 27-én. Fotó: Mohammed Salem / Reuters)

Rovatok