Index Vakbarát Hírportál

„Ez egy bolond terv” – óriási felháborodás zúdul a torykra a sorkatonaság belengetése miatt

2024. május 28., kedd 15:36

Július 4-én parlamenti választást tartanak az Egyesült Királyságban, a Konzervatív Pártnak és Rishi Sunak tory miniszterelnöknek köszönhetően pedig meg is történt az első olyan választási ígéret bejelentése, amely az egész országot felbolygatta: a sorkatonsaság újbóli bevezetése. Az ígéret nem aratott elsöprő sikert, mi több, az ellenzéki politikusok, a volt katonai vezetők, de még a korábbi konzervatív politikusok is őrültségnek tartják a tervet.

Nem sokkal azután, hogy Rishi Sunak miniszterelnök bejelentette, hogy minden 18. életévét betöltött fiatal számára visszavezetné a sorkatonaságot, egyre több kritika zúdul a brit kormányfőre és a tory politikusokra – írja a The Guardian.

A Brit Fegyveres Erőknek több pénzre van szüksége, nem képzetlen tinédzser önkéntesekre

– hangzott el szinte valamennyi korábbi katonai vezetőtől vagy volt konzervatív politikustól, hatalmas csapást mérve a konzervatívok amúgy is nehézkes választási kampányára.

Mint beszámoltunk róla, július 4-én parlamenti választást tartanak az Egyesült Királyságban. A kampányszezon első nagy politikai bejelentése pedig Rishi Sunak azon ígérete volt, miszerint visszaállítaná a nemzeti szolgálatot minden 18. életévét betöltő fiatal számára. Javaslata értelmében a brit fiataloknak egy évet a katonaságnál kellene tölteniük, vagy önkéntes munkát végezniük valamilyen szervezetnél. Sunak elmondása szerint a nemzeti szolgálat „közös céltudatot” ébreszthetne a mai fiatalokban.

A kormányfő vasárnap este még azzal kontrázott rá az amúgy is nagy visszhangot kiváltó bejelentésére, hogy más országok katonai szolgálati rendszerei azt mutatják, „hogy ez mennyire kielégítő a fiatalok számára”.

„Ez egy bolond terv”

Az ügyben megszólalt Alan West admirális, a haditengerészeti vezérkar egykori főnöke is, aki egyenesen úgy fogalmazott, hogy ez „egy bolond terv”, amely kimerítené a védelmi költségvetést.

Örülök, ha több fiatal tapasztalatot szerez a védekezésben, és részt vesz benne, de ez az ötlet alapvetően hülyeség

– fogalmazott az admirális.

Elmondása szerint többet kell költeni a védelemre, de amennyiben megvalósul a toryk elképzelése, az teljesen elszívja a pénzt a védelemből. Hozzátette, hogy Rishi Sunaknak már a választások előtt is több pénzt kellett volna a védelmi költségvetésre fordítania.

Richard Dannatt, a vezérkar volt főnöke ugyancsak értékelte a választási ígéretet. Az egykori magas rangú katona arról beszélt, hogy a brit miniszterelnök javaslata „választási opportunizmus”. „Ennek a költségei jelentősek lennének az oktatók és az infrastruktúra szempontjából. Ez a feladat nem róható csak úgy a fegyveres erőkre, mint plusz feladat” – fejtette ki véleményét.

Az egykori védelmi miniszter, Michael Portillo szerint a bejelentés tovább ronthatja a toryk hírnevét a pénzügyi felelősség terén.

Valójában nagyon aggaszt az a mód, ahogyan ezt a politikát kidolgozták. Azt kell mondanom, hogy hatalmas kétségeim vannak afelől , hogy átgondolták-e, és kétlem, hogy konzultáltak a fegyveres szolgálatokkal és az összes bevonandó jótékonysági szervezettel, akik részt vennének benne

– fejezte ki aggályait a tervezettel kapcsolatban, majd hozzátette, hogy a sorkatonai szolgálat újbóli bevezetése jelentős mértékben megnövelné az állami kiadásokat, ami hátráltatja a konzervatívokat. 

Az ígéretet két nappal azután lengették be, hogy Andrew Murrison védelmi miniszter kijelentette, hogy a kormány semmilyen formában nem tervezi újból bevezetni a nemzeti szolgálatot, ugyanis az több kárt okozna, mint hasznot.

Egy írásbeli parlamenti kérdésre válaszolva Murrison elmondta, hogy a „potenciálisan nem akaró” újoncok hivatásos szolgálatba helyezése „ronthatja a morált, a toborzást és a megtartást, és felemészti a hivatásos katonai és haditengerészeti erőforrásokat”.

John Healey, árnyékvédelmi miniszter azt mondta, hogy a konzervatívok javaslata „teljesíthetetlen terv, amely elvonja a figyelmet az elmúlt 14 év védelmi kudarcairól, majd ő is kiemelte, hogy Rishi Sunak saját védelmi minisztere is elvetette az ötletet napokkal ezelőtt.

2010 óta a tory miniszterek minden évben elmulasztották a toborzási célokat, kiürítették és alulfinanszírozták fegyveres erőinket, és a brit hadsereget Napóleon óta a legkisebb méretűre csökkentették. Itt az ideje a változásnak. Nagy-Britannia jobban megvédhető a Munkáspárttal

– tette hozzá Healey.

Kevan Jones, egykori munkáspárti védelmi miniszter szerint a terv „rosszul átgondolt és költséges választási trükk, amely semmit sem tesz hozzá a nemzet biztonságához”.

A konzervatívok szerint a kommunikáció volt rossz

Néhány tory képviselő ugyan üdvözölte a választási ígéretet, a nyilvánosság kizárása után már ők is arról beszéltek, hogy ezt az egészet rosszul kommunikálták le. „Csináltunk valami merész, de valójában őrült hangot” – mondta az egyik.

A konzervatívok becslései szerint a program az évtized végére évi 2,5 milliárd fontba kerülne. Ebből 1 milliárd font az adóelkerülés visszaszorításából, a többi 1,5 milliárd pedig az Egyesült Királyság Megosztott Jóléti Alapjának meghosszabbításából származna, amelynek célja az alulfinanszírozott városok regenerálása volt. 

Vasárnap este a konzervatívok közölték, felkérnek egy királyi bizottságot, hogy vizsgálja meg a nemzetközi példákat arra vonatkozóan, hogyan kínálhat jobb lehetőségeket a fegyveres erőknél való teljes munkaidős elhelyezkedés a karrierjük későbbi szakaszában. A bizottságnak a norvég és az izraeli rendszer tanulmányozásával kellene ösztönzőket kialakítania a fiatalok számára, hogy azok hajlandók legyenek egy teljes évet szolgálni a hadseregben. Például gyorsított állásinterjúkkal könnyítenék meg a közigazgatásban vagy a nagy munkaadóknál való elhelyezkedésüket.

A Brexit miatt ismertté vált Nigel Farage, a Reform UK tiszteletbeli elnöke a BBC-nek azt mondta, hogy a javaslat tervezése során a szavazók megszóllítását vették figyelembe, de végső soron az egész terv „vicc” és „teljesen kivitelezhetetlen”.

Rovatok