Index Vakbarát Hírportál

Megalakult az északmacedón parlament

2024. május 28., kedd 21:19

Húsz nappal a parlamenti választásokat követően, kedden megalakult az északmacedón parlament. A házelnök az albán nemzeti kisebbség képviselője, Afrim Gashi lett.

A Szabad Európa Rádió balkáni irodájának beszámolója szerint az északmacedón parlament gyors megalakulása után heves vita vette kezdetét a házelnök személyéről. Afrim Gashi megválasztását 76 képviselő támogatta és hat ellenezte – írja az MTI.

Afrim Gashi közölte,  attól függetlenül, hogy melyik párthoz tartozik, arra fog törekedni, hogy minden képviselőnek egyenlő jogokat biztosítson a törvényhozásban.

A május 8-i választást a Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO–DPMNE) nyerte meg, a 120 fős törvényhozásban 58 helyet szerzett. Az eddig kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) 18 képviselőt delegálhatott a parlamentbe.

A legnagyobb albán nemzeti kisebbségi párt, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) 19, míg a másik albán koalíció, amely a VLEN (Megéri) nevet viseli, 13 parlamenti helyet szerzett. Két kisebb párt is bejutott a parlamentbe: a baloldali Levica és a jobboldali A mi Macedóniánkért mozgalom is hat helyet szerzett a törvényhozásban. A VMRO–DPMNE a VLEN-nel lépett koalícióra.

Rovatok