Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa bocsánatot kért, miután sértő kifejezést használt a melegekre

2024. május 28., kedd 17:35

Ferenc pápa kedden bocsánatot kért, amiért a püspökökkel folytatott, a meleg férfiak szemináriumokba való felvételéről szóló megbeszélésen sértő kifejezést használt a homoszexuálisokra. Mint mondta, „soha nem állt szándékában megsérteni a melegeket”.

Az olasz sajtó beszámolója szerint Ferenc pápa zárt ajtók mögött arról tárgyalt a Vatikán püspökeivel a múlt héten, hogy engedélyezzék-e a homoszexuális férfiak felvételét a papi szemináriumokba – írja a The Guardian.

A pápa állítólag arról is említést tett, hogy egyes szemináriumokban már így is túl sok a „frociaggine”. Ezt a szót a homoszexuálisokra használják negatív értelemben, és nyers fordításban „b*zulást” jelent.

Matteo Bruni, a vatikáni sajtóiroda igazgatója az újsághírek megjelenését követően közölte, hogy Ferenc pápa „bocsánatot kér azoktól, akiket sértett a kifejezés használata. Ahogyan Ferenc pápa többször is kijelentette: »Az egyházban mindenki számára van hely. Senki sem értéktelen, senki sem felesleges, mindenkinek van helye«” – mondta Bruni.

A pápa soha nem akarta megsérteni a melegeket, és bocsánatot kér azoktól, akiket megbántott ez a kifejezés

– tette hozzá.

Egyesek szerint „viccnek” szánta

A történtekről először a Dagospia politikai pletykaoldal számolt be, majd a La Repubblica és a Corriere della Sera olasz napilapok, valamint az Adnkronos hírügynökség is megírta. Néhány beszámoló szerint a pápa a becsmérlő kifejezést „viccnek” szánta, és a püspökök körében felháborodást váltott ki.

Mint ismert, Ferenc pápa a 2013-as megválasztása óta a bevettnél jóval befogadóbb az LMBTQ-közösséggel szemben. Nem sokkal a megválasztása után egy meleg papokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta: „Ki vagyok én, hogy ítélkezzek?” Decemberben pedig jóváhagyta azt a döntést, amely lehetővé tette, hogy a papok megáldhassák a nem házas és azonos nemű párokat.

2023 januárjában Ferenc pápa egy interjúban kifejtette, hogy szerinte igazságtalan a homoszexualitás kriminalizálása, ugyanis Isten minden gyermekét olyannak szereti, amilyen, és felszólította a katolikus püspököket, hogy fogadják be az LMBTQ-embereket az egyházba.

Egy 2018-as interjúban azonban azt mondta, hogy „aggódik” a homoszexualitás kérdése miatt, és hogy a melegség egy „divat”, amelyre a papság fogékony.

Rovatok