Index Vakbarát Hírportál

Újabb milliárdos merülne le a Titanic roncsaihoz

2024. május 29., szerda 18:09

Larry Connor amerikai milliárdos a Titan katasztrófája után egy évvel arra vállalkozna, hogy lemerül a Titanic roncsaihoz. Az expedíció azonban csak akkor valósul meg, ha egy tengerészeti szervezet teljes körűen hitelesíti a merüléshez használt hajót.

Larry Connor ohiói iparmágnás és kalandor, valamint Patrick Lahey mélytengeri felfedező, a Triton Submarines társalapítója arról számolt be, hogy a Titanic hajóroncsának megtekintése céljából tengeralattjáróval 3800 méter mélyre merülnének le az Atlanti-óceán északi részén – írja a BBC.

A bejelentés sokakat meglepett, mivel a magántengeralattjáró-ipar még fel sem ocsúdott a tavaly történt borzalmas katasztrófából, amiben öt ember halt meg, amikor az OceanGate által épített Titan merülőhajó felrobbant a Titanic felé tartva.

Connor cégének szóvivője kedden azt mondta, hogy a tervezett útra csak akkor kerül sor, ha a hajót egy tengerészeti szervezet teljeskörűen tanúsítja. A tervezett expedíciónak nincs időkerete.

A páros a Triton 4000/2 Abyssal Explorer névre keresztelt tengeralattjárót szeretné használni, amely alkalmas arra, hogy akár 4000 méter mélységig is biztonságosan lemerüljön.

Az OceanGate által épített Titan tengeralattjáró szénszálból készült, és csak 1300 méterig volt hitelesítve, ami messze elmarad az óceán fenekének mélységétől ott, ahol a Titanic roncsa fekszik. 2023 júniusában, amikor a lemerülő hajó felrobbant, öten tartózkodtak rajta. A balesetben életét vesztette az OceanGate vezérigazgatója, Stockton Rush is.

A Titan katasztrófája rendkívül nagy károkat okozott a magántengeralattjáró-iparban, de a merész páros most azt reméli, hogy sikeres utazásuk újra felkelti az emberek érdeklődést. Az OceanGate a katasztrófa után felfüggesztette működését, más cégek pedig törölt rendelésekről és csökkenő eladásokról számoltak be.

Ez a tragédia elrettentően hatott az emberek érdeklődésére ezek iránt a járművek iránt

– jelentette ki Patrick Lahey.

Lahey 2008-ban társalapítója volt a Triton Submarinesnak, Connor pedig a The Connor Group, az ohiói Dayton közelében működő ingatlanbefektetési cég vezetője. A két férfi 2021-ben együtt vállalkozott arra, hogy tengeralattjáróval lemerüljenek a Challenger Deephez és a Sirena Deephez a Mariana-árokban. A több mint 11 ezer méter mélyen fekvő árok a Föld tengerfenékének legmélyebb pontja.

Rovatok