Index Vakbarát Hírportál

Több mint ötven métert veszített a repülési magasságából a Singapore Airlines gépe

2024. május 29., szerda 17:37

Az előzetes vizsgálat szerint 4,6 másodperc alatt 54 métert veszített a repülési magasságából a Singapore Airlines gépe. A légitársaság Londonból Szingapúrba tartó járata nemrég erős turbulenciába került. A gép fedélzetén 211-en utaztak, közülük egy ember meghalt, többen pedig megsérültek.

Erős turbulenciába került a Singapore Airlines légitársaság Londonból Szingapúrba tartó járata néhány hete. A repülőgép Bangkokban hajtott végre kényszerleszállást. A gép fedélzetén 211 fő utazott, közülük egy ember meghalt, többen pedig megsérültek. 

A repülőgép repülési adatrögzítőjében és a pilótafülke hangrögzítőjében tárolt adatokból nemrég kiderült, hogy a Közlekedésbiztonsági Nyomozó Iroda (TSIB) előzetes megállapításai szerint a gravitációs erő és a magasságcsökkenés gyors változása következett be – írja a BBC.

A vizsgálat szerint a repülőgép normál módon közlekedett, amikor vélhetően fejlődő konvektív tevékenység területe felett repült át. A gravitációs erő gyors változásai okozták az 54 méteres magasságcsökkenést.

A jelentés szerint a légiutas-kísérők jelezték a pilótáknak, hogy többen megsérültek a fedélzeten, ezért úgy döntöttek, hogy leszállnak Bangkokban. A jelentés szerint körülbelül 17 perccel a turbulencia után a pilóták képesek voltak 37 ezer lábról irányított süllyedést végrehajtani. A vizsgálat jelenleg is folyamatban van.

A Singapore Airlines közölte, hogy együttműködik a nyomozókkal, és támogatást nyújt az érintett utasoknak és a személyzetnek, beleértve az orvosi és kórházi költségeket is. 

A vállalat Facebook-bejegyzése alapján a Boeing 777-300ER típusú gépen összesen 211-en utaztak, beleértve a 18 fős legénységet is. Az SQ321-es számú járaton meghalt egy 73 éves férfi, feltehetőleg szívrohamban.

Rovatok