Index Vakbarát Hírportál

„A város igazi pokollá változott” – élő pajzsként használják az oroszok egy ukrán település lakóit

2024. május 29., szerda 09:36

Szerhij Bolvinov, az Országos Rendőrkapitányság Harkivi területi főosztályának helyettes vezetője, a nyomozói osztály feje vezette be az embereket abba a pokolba, amit Vovcsanszknak hívnak. Az egykor virágzó 18 ezer fős ukrán város jelenleg az orosz–ukrán összecsapások egyik legfontosabb szintere, ahol az oroszok háborús bűncselekmények sorozatát követik el.

Szerhij Bolvinov, az Országos Rendőrkapitányság Harkivi területi főosztályának helyettes vezetője adott interjút az UNIAN-nak. Az ukrán nyomozói osztály vezetője beszélt a vovcsanszki helyzetről, az onnan evakuált emberek történeteiről, valamint az oroszok által elkövetett bűnökről. 

Elmondása szerint Vovcsanszkban továbbra is nehéz a helyzet. Az oroszok folytatják szégyenletes taktikájukat, nem tartják be a hadviselés szabályait. Behatoltak a városba és gyilkolják a civil lakosságot. „Válogatás nélkül lőnek minden élőlényre” – tette hozzá.

A város igazi pokollá változott mostanra. A megszállók irányított légibombákkal (naponta akár 30 egységet kibocsátanak), tüzérségi lövedékekkel, rakéta-sorozatvető rendszerekkel és aknavetőkkel bombázzák. Az utóbbi időben nagyon aktívan használják az FPV-drónokat. Ez ahhoz a tényhez vezetett, hogy Vovcsanszkban lehetetlen élni

– mondta Szerhij Bolvinov.

Mindent elpusztítanak, ami él és mozog

A városban tartózkodó civilek pontos számáról szólva elmondta, hogy azt jelenleg nehéz megmondani. Szerinte hozzávetőlegesen százan maradhattak a városban, de nehéz megmondani, milyen állapotban vannak ezek az emberek, akiknek az evakuálása nagyon lassan halad. Bár Vovcsanszk felosztható arra a részre, amely átmenetileg ukrán ellenőrzés alatt, és arra a részre, amely orosz ellenőrzés alatt áll, de valójában az egész város háborús övezet. Vovcsanszk ukrán irányítás alatt álló részéből evakuálják a legtöbb embert, de a város orosz megszállás alatti északi részét lehetetlen elhagyni.

Elmondása szerint az elfoglalt területen a civilek a házaikban bujkálva próbálják átvészelni a megszállást, akiknek az oroszok megtiltották, hogy ukrán ellenőrzés alatt álló területre meneküljenek. A városban rekedt civileket kivégzéssel fenyegetik. 

Az oroszok élő pajzsként használják a népünket. Ezek a gazemberek valójában minden élőlényt bombáznak és elpusztítanak, a földdel teszik egyenlővé a várost, embereket ölnek

– hangsúlyozta.

Arról is beszélt, hogy az ukrán hatóságok kihallgatnak minden kitelepítettet, így rengeteg adatuk van az oroszok viselkedéséről. Elmondásuk alapján az oroszok számos háborús bűncselekményt követtek el. Rengeteg civilt megöltek, főleg azokat, akik menekülni próbáltak.

Egy idős férfit, Vitalijt közvetlen közelről lőtték le gépfegyverrel, amikor az nem volt hajlandó követni az orosz katonák utasításait. Számos önkéntest ugyancsak kivégeztek, miközben a Szövetségi Biztonsági Szolgálat alkalmazottai foglyokat hallgatnak ki. Olyan esetet is feljegyeztek, amikor az oroszok FPV-drónokkal öltek meg civileket.

Saját házaikból dobják ki az embereket

Bolvinov elmesélt egy olyan történetet is, amikor egy nyugdíjas férfi ujját lelőtték az oroszok, ám ahelyett, hogy segítséget kapott volna, elzavarták a házából. A megszállt városrészből menekülő férfi elmondta, hogy fegyveres orosz katonák próbáltak betörni az otthonába. Először, amikor az oroszok kopogtattak az ajtón, úgy döntött, hogy nem nyitja ki. Ekkor kezdték el szétlőni a zárat, hogy bejuthassanak a nyugdíjas házába.

Az idős férfi az életét féltve előbújt, és kérte a katonákat, hogy ne lőjenek, kinyitja az ajtót. Az oroszok azonban hiába hallották a hangját, belőtték az ajtót, és lelőtték a férfi ujját. Amikor látták, hogy mi történt, orvosi segítség helyett kidobták őt a saját házából, és azt mondták neki, menjen, ahova akar. Csak akkor kapott orvosi segítséget, miután sikerült elmenekülnie a megszállt területről és az ukrán hatóságok által nyújtott biztonságban találta magát. A nyomozó hangsúlyozta, hogy ez egyáltalán nem egyedi eset.

Egy másik házba betörve egy kiskorú fiút találtak, aki azért érkezett Vovcsanszkba, hogy segítsen nagymamájának elmenekülni. A fiút – valószínűleg tetoválást keresve – meztelenre vetkőztették, majd egy szál fehérneműben egy zárt pincébe dobták éjszakára. A fiú hamar megértette, hogy csak akkor élheti túl a terrort, ha megpróbál elmenekülni. Az oroszok azonban hamar észrevették a szökni próbáló fiatalembert, és azonnal lőni kezdtek felé. Amikor megállt, akkor visszadobták a pincébe. Csak azután volt bátorsága újra menekülőre fogni, amikor hallotta, hogy az oroszok elhagyták a házat. Ekkor ők is a város ukrán oldalára menekültek, ahol pszichológiai segítséget kaptak. A rendőrség ezt a bűncselekményt is nyilvántartásba vette, és nyomozást folytatnak.

Az oroszok brutálisabbak, mint korábban bármikor

Sajnos azonban nem minden történet végződik happy enddel, az interneten keringő felvételek tanúsága szerint halott emberek tucatjai fekszenek Vovcsanszk utcáin. Látható volt az is, amikor egy kerekesszékes nőt öltek meg az orosz katonák. Az ukrán hatóságok kiemelt figyelmet fordítanak ezekre a videókra, ugyanis az nagyban segíti a nyomozók munkáját.

A nyomozás márpedig fontos, ugyanis Ukrajna az első ország, amely az országban dúló háborúval párhuzamosan nyomoz a háborús bűnök után. Korábban a háborús országokban csak a katonai konfliktusok befejezése után kezdődött el ezek feltárása, nemzetközi katonai ügyészek és nyomozók bevonásával. Az ukrán nyomozók ezzel szemben egészen a harci zónáig utaznak, hogy megismerjék, milyen pusztítást végzett az ellenség, állandó életveszély mellett elszállítják és megvizsgálják a holttesteket. 

Tesszük ezt annak érdekében, hogy a jövőben az összes tettest büntetőjogi felelősségre vonjuk

– hangsúlyozta.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a Harkivi terület 2022-es inváziója óta változott-e az oroszok viselkedése, elmondta, hogy szerinte sokkal gonoszabbak és brutálisabbak lettek, és sokkal több háborús bűnt követnek el.

Az oroszukrán háború fejleményeit szerdán is percről percre követjük ebben a cikkünkben.

(Borítókép: Ezen a légi felvételen súlyosan megrongálódott épületek állnak az ukrán határ menti Vovcsanszk városában, a Harkivi terület Csuhujiv körzetében, amelyet naponta bombáznak nehéztüzérséggel 2024. május 20-án. Fotó: Libkos / Getty Images)

Rovatok