Index Vakbarát Hírportál

Airbnb-rémálom: lakást bérelt, és milliókat keresett rajta

2024. május 30., csütörtök 09:03

A zenész Los Angelesben bérelt egy lakást, aztán a tengerentúlon játszott, és onnan hirdette meg az Airbnb-n az ingatlant. Forintosítva havi bruttó csaknem 4,8 milliót keresett az ügyleten.

Egy 31 éves nő tavalyelőtt bérbe adta a nem sokkal korábban 1,675 millió dollárért vásárolt otthonát – idézte fel a történteket a Los Angeles Times. Nikeeta Sriram 2022 márciusában vette meg a három hálószobás főépületből és egy különálló, egy hálószobás tetőtérrel rendelkező vendégházból álló ingatlant.

Ő maga akkoriban egy másik lakást bérelt, nem akarta felbontani a bérleti szerződést, ezért új szerzeményét meghirdette, majd kiadta az egyik jelentkezőnek, a 36 éves Nicholas Jarzabeknek. „Tökéletes bérlőnek tűnt, amíg nem vált minden egy rémálommá” – kesergett utóbb Sriram.

Jarzabek bérlőként töltött első évében sosem maradt adós, sőt néha már a határidő előtt átutalta a havi 8500 dolláros bérleti díjat. Tavaly decemberben azonban a bérbeadó rájött, hogy otthonát az Airbnb-n hirdetik, ami sértette a bérleti szerződésben foglaltakat.

A riasztó ugyanis többször jelzett, így az üzemeltető biztonsági cég végül rendőri segítséget kért. Ekkor derült csak ki, hogy Sriram otthonában Airbnb-bérlők húzták meg magukat.

Miután Sriram szembesítette Jarzabeket a tényekkel, a férfi mindent tagadott.

A nő azonban megtalálta otthonának hirdetését az Airbnb-n. A fiókot egy ismeretlen nevű férfi működtette. Egyelőre nem derült ki, hogy Rich Jacobs Jarzabek álneve vagy cinkosa – írta a Business Insider.

A főépületet éjszakánként 688, a kerti vendégházat 496 dollárért hirdették meg. A két ingatlan összesen több mint száz értékelést kapott az Airbnb ingatlanportálon.

„Jól fogja magát érezni nálunk”

Nikeeta Sriram természetesen feljelentette Nicholas Jarzabeket. Ezek után derült ki, hogy a bérlő 2022 és 2023 között, 16 hónapon át összesen 215 954, havonta durván 13,5 ezer dollárt vasalt be azzal, hogy bérelt házát újra kiadta.

Ehhez agyafúrt módszert használt.

Az épület külsőjéről soha nem osztott meg fotót, nehogy az igazi tulajdonos felismerje, megtévesztésül pedig egy motel címét adta meg, majd amikor valaki kibérelte a házat, közölte: bocs, elírtam a házszámot.

Miután Sriram hónapokig nem tudott kapcsolatba lépni saját bérlőjével, végül kelletlenül maga is az Aribnb közvetítésével próbálta kibérelni saját otthonát, majd azt üzente a bérbeadónak, nem jogosult meghirdetni a bérelt tulajdont.

Kedves Nikeeta! Üdvözlöm, és köszönöm a levelét. Nagyon jól fogja magát érezni nálunk

– érkezett az automatikus, de ebben az esetben kimondottan cinikus válasz.

Zárcsere

Sriram fontolóra vette a zárak cseréjét, de végül elállt, mert még neki kellett volna kártérítést fizetnie. Ehelyett kilakoltatási kérelmet nyújtott be. A bírósági eljárás során derült ki, hogy a bérlő már a Los Angeles-szerte elterjedt Monthier ingatlaniroda.

Sriram végül elment saját tulajdonába, hogy figyelmeztesse a vendégeket: átverés áldozatai.

Szörnyen éreztem magam. Nem akartam tönkretenni a nyaralásukat

– magyarázkodott, de hozzátette: nem talált más megoldást, mert az Airbnb nem nyújtott azonnal segítséget.

Azóta az ominózus hirdetést már eltávolították, a peres eljárás során pedig kiderült, hogy a hirdető telefonszáma brit. Instagram-profiljából derült ki, hogy Nick Diver néven zenészként lép fel londoni pubokban.

A pórul járt tulajdonos egyébként a Los Angeles-i önkormányzat beavatkozását kéri a hasonló esetek elkerüléséhez. A kilakoltatási felszólítás kézhezvétele óta Jarzabek természetesen már nem fizet lakbért.

Főbérlője, Nikeeta Sriram saját becslése szerint csak az idén százezer dollárt bukott az anyagi károkon, a peres költségeken és az elmaradt bérleti díjakon.

A bíróság ugyan a javára ítélkezett, az amerikai szabályozás szerint azonban az ingatlant először a seriffnek kell átvennie. Sok a munkája, így várólistája több hónapos. A Business Insider egyébként cikke végén megjegyezte, hogy anyavállalata, az Axel Springer az Airbnb befektetője.

(Borítókép: Robert Gauthier / Los Angeles Times / Getty Images)

Rovatok