Index Vakbarát Hírportál

Több száz NATO-katona indulhat Ukrajnába, hamarosan jöhet a bejelentés

2024. május 30., csütörtök 18:24

Sajtóinformációk szerint Franciaország hamarosan bejelentheti, hogy katonai kiképzőket küld Ukrajnába. A francia vezetés abban bízik, hogy koalíciót hozhat létre, Emmanuel Macron elnök sem tagadta egyértelműen a misszió lehetőségét. Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke június 6-án Párizsba látogat, amely alkalmat kínálhat a misszió hivatalos bejelentésére.

Egyes szövetségesek aggályai és Oroszország bírálatai ellenére Franciaország hamarosan katonai kiképzőket küldhet Ukrajnába, és jövő héten, az ukrán elnök látogatása során jelenthetik be a döntést – írja a Reuters három diplomáciai forrásra hivatkozva.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka hétfőn közölte, aláírta a papírokat, amelyek lehetővé teszik, hogy francia katonai kiképzők hamarosan ukrán kiképzőközpontokba látogassanak. Az ukrán védelmi minisztérium később „pontosításként” közölte, hogy Ukrajna még nem állapodott meg a francia vezetéssel, de más partnerekkel is folynak tárgyalások az ügyben, Kijev február óta érdeklődik a külföldi kiképzők fogadására vonatkozó projekt iránt.

Emmanuel Macron francia elnök németországi látogatásának zárónapján reagált az ukrán fegyveres erők főparancsnokának korábbi nyilatkozatára, és sajnálatosnak nevezte a szóban forgó nyilatkozatot, amely szerinte nem lett egyeztetve a partnerek között. A névtelenül nyilatkozó források szerint azonban

a francia vezetés abban bízik, hogy képes összekovácsolni és vezetni egy olyan országkoalíciót, amely katonai segítséget nyújt Kijev háborús erőfeszítéseihez.

Teszi mindezt annak ellenére, hogy az ország több európai uniós partnere attól tart, ez valószínűbbé tehet egy közvetlen konfliktust Oroszországgal.

Két diplomata nyilatkozata szerint Franciaország kezdetben korlátozott számú személyzetet küldene a misszió módozatainak felmérésére, mielőtt a kiképzőket – akiknek számát több százra becsülik – küldene a harctérre. A kiképzés középpontjában az aknamentesítés, a felszerelések karbantartása és a nyugat által biztosítandó harci repülőgépekhez szükséges technikai szakértelem átadása állna.

Franciaország ezenkívül egy ukrán motorizált dandárt is finanszírozna, felfegyverezne és kiképezne. „Az előkészületek nagyon előrehaladott állapotban vannak, és a jövő héten már számíthatunk valamire” – mondta az egyik forrás.

Franciaország elnöke nem cáfolta a híreket, koalíció jöhet létre

Franciaország mintegy 10 ezer ukrán katona kiképzésében vett részt Oroszország 2022 februárjában indult, Ukrajna elleni támadása óta, azonban ezt eddig az Európai Unió keretein belül tette. Az új misszió nem állna az EU vagy a NATO égisze alatt – mondták a diplomaták.

Emmanuel Macron Nem tagadta a kiképzők küldésének lehetőségét, mondván, hogy nem kommentálja „a pletykákat vagy az esetlegesen érkező döntéseket”. 

A francia védelmi minisztérium közölte, hogy az ukrán földön történő kiképzés a február óta tárgyalt témák között volt. „Mint minden akkor megvitatott projekt, ez a pálya is továbbra is az ukránokkal folytatott munka tárgyát képezi, különösen az ukránok pontos igényeinek megértése érdekében” – fogalmazott Ukrajna védelmi minisztériuma.

A balti államok a múltban jelezték, hogy csatlakozhatnának Franciaországhoz egy ilyen projektben.

„Litvánia kész csatlakozni egy Franciaország által vezetett koalícióhoz, amely katonákat képezne ki Ukrajnában” – mondta Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter május 20-án a francia LCI televíziónak. Az EU védelmi miniszterei kedden megvitatták az ukrán erők ukrajnai kiképzésének ötletét, de nem jutottak közös álláspontra – közölte Josep Borrell, az EU külügyi vezetője.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök június 6-án, a D-nap – a szövetséges katonák második világháborús normandiai partraszállása – 80. évfordulóján Franciaországba látogat, másnap Párizsban tárgyal Emmanuel Macron francia elnökkel. Vlagyimir Putyin orosz elnök a globális konfliktus felé tett lépésnek minősítette a reguláris francia hadsereg ukrajnai jelenlétét.

Az orosz ukrán háború fejleményeit csütörtökön is percről percre követjük ebben a cikkünkben.

Rovatok