Index Vakbarát Hírportál

Ebben az országban található Európa legtisztább tengerparti fürdővize

2024. május 30., csütörtök 14:27

A tengerparti fürdővizek minőségét illetően Horvátország az első helyen áll Európában – derül ki az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség kedden közzétett jelentéséből.

Croatia Week számolt be arról, hogy a jelentés 27 uniós tagállamra, valamint Albániára és Svájcra terjed ki. A tavalyi adatok szerint

Görögország, Horvátország, Ciprus és Ausztria jár az élen a kiváló fürdővizek tekintetében. 

A fürdővizek minőségét mikrobiológiai adatok alapján értékelik, és a vizeket rossz, elégséges, jó vagy kiváló kategóriába sorolják. A Horvátországban 2023-ban vizsgált 936 fürdőhely közül 905 (96,7 százalék) kiválónak, 22 jónak és 5 elégségesnek bizonyult. Rossz minősítést egyik sem kapott. 

A tengerparti fürdőhelyeket illetően Horvátország az első helyen áll Európában: a 894 vizsgált vízből 886 kiváló minőségű volt, ami 99,1 százalékot jelent. A belső, tehát nem tengerparti fürdőhelyeknél a 42-ből 19 volt kiváló minőségű,18 jó minőségű, 3 pedig elégséges.

Mint írtuk, idén nyáron a magyarok az esetek felében Horvátországba, Olaszországba vagy Ausztriába utaznak – derült ki az Insura felméréséből. Ugyanakkor a válaszadók 11 százaléka idén nem tud nyaralásra költeni.

Rovatok