Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Az EU ideológiai vezetése veszélyesebb, mint Vlagyimir Putyin

2024. május 30., csütörtök 17:27

A miniszterelnök a Karmelita kolostorban adott interjút a Le Point című francia lapnak. Orbán Viktor többek között a brüsszeli ideológia veszélyeiről, az ukrajnai háborúról és Magyar Péterről, a Tisza Párt vezetőjéről is kifejtette a véleményét.

Orbán Viktor a Le Point francia lapnak adott interjút a Karmelita kolostorban. A hvg.hu szemléje szerint a miniszterelnök a soron következő magyar EU-elnökséggel kapcsolatban felsorolta, hogy milyen témákat kezelnek majd prioritásként. 

Mint mondta, a migráció, az ukrajnai háború, a zöldátmenet, a védelmi képességek fejlesztése és a demográfia is a kiemelt témák között szerepel. Hozzátette, nem szabad túlértékelni, hogy július elsejétől Magyarország tölti be a soros elnökséget, mivel ez nem a valódi vezető szerepét, csak a tisztességes közvetítő szerepét jelenti. 

A kormányfőnél arról is érdeklődtek, hogy Vlagyimir Putyin vagy az Európai Bizottság által irányított európai szuperállam létrehozása jelenti-e a legnagyobb veszélyt Európára.

A NATO erős, és Európa nincs katonai veszélyben, ezért a legveszélyesebb továbbra is az EU ideológiai vezetése

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

Megjegyezte, hogy vannak olyan tagállamok, ahol bizonyos elvek és politikai érdekek szolgálatát fontosabbnak tartják, mint az embereket. Orbán Viktor megerősítette, hogy számára mindig a nemzetek érdekeinek szolgálata volt az elsődleges feladat.

A kormányfő úgy látja, hogy Emmanuel Macronnal szöges ellentétei egymásnak. Szerinte teljesen más dolgokban hisznek, de a francia elnök „olyan mértékben érti a dolgok történelmi dimenzióit, mint nagyon kevés európai vezető”. 

Nehezen tudja elképzelni, hogy a magyarok megbíznának Magyar Péterben

A miniszterelnök arra is kitért, hogy azért maradunk az Európai Unióban, mert a magyar export 75 százaléka az egységes piacra megy, ami létfontosságú a gazdaság szempontjából. Az interjú végén Magyar Péterről, a Tisza Párt vezetőjéről is kérdezték a kormányfőt. Orbán Viktor felidézte, hogy már több mint harminc éve van a politikában, így sokszor az ellenfelei nevére sem emlékszik. 

„Nehéz elképzelni, hogy a magyarok megbíznak valakiben, aki a felesége tudta nélkül felvett egy vele folytatott beszélgetést, majd ezt a felvételt politikai célokra használta fel. Ezt nem tudom elképzelni, mert Magyarország egy komoly ország” – fejtette ki a miniszerelnök. 

Egy jobboldali koalíció is befolyásolhatja az uniós politikát

Mint írtuk, hamarosan egyesülhet az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) és a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) képviselőcsoporja, miután az ID a múlt héten kitette soraiból a német AfD-t. Ezzel egy jobboldali-szélsőjobboldali frakciót hoznának létre, ami a választások után az EP második legnagyobbja lenne. 

Orbán Viktor szerint az európai szuverenista tábor és a jobboldal jövője „most két nő kezében van”. Minden azon múlik, hogy Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) vezetője képes lesz-e együttműködni az olasz jobboldalt vezető Giorgia Melonival. „Ha sikerül együtt dolgozniuk, akár egy csoportban, akár egy koalícióban, akkor Európa erejét fogják jelenteni” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ezzel akár az Európai Néppártot is kiszoríthatnák. A kormányfő megerősítette, hogy továbbra napirenden van a Fidesz belépése az ECR pártcsoportjába. A döntéssel viszont még várnak, mivel európai választások után még lehetnek változások. 

Orbán Viktor bízik benne, hogy a június 9-ei választások után a békepárti EP-képviselők lesznek többségben. A miniszterelnök szorgalmazza Európai Bizottság jelenlegi vezetésének leváltását. A kormányfő szerint „meg kell szabadulni a jelenlegi vezetéstől, mivel ez a legrosszabb bizottság”, amit valaha látott. Hozzátette, hogy az Európai Bizottság következő elnökének hatékonyan kell kezelnie olyan kulcsfontosságú kérdéseket, mint a háború, Európa versenyképessége és a bevándorlás.

Az európai vezetők részt akarnak venni az ukrajnai háborúban

Salgótarjánban, majd Jászapátiban kampányolt Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A Fidesz elnöke megbeszélést folytatott Kreicsi Bálint salgótarjáni polgármesterjelölttel. A helyi választókkal találkozva arról beszélt, hogy Európában, annak keleti szélén háború van, és ez a háború közeledik. Nem úgy, hogy idejön a frontvonal, hanem hogy „mi megyünk oda”, ugyanis az európai vezetők részt akarnak venni ebben a háborúban, amire mi, magyarok nem vagyunk hajlandók.

A választás tétje, hogy az európai országok, az európai emberek világossá tudják-e tenni a vezetők számára, hogy békét akarnak, és nem háborút – hangsúlyozta a miniszterelnök. Hozzátette, hogy ez a választás nem 21 magyar mandátumról szól, még csak nem is a Fidesz–KDNP-szövetségről. Ez a választás a háborúról és a békéről szól, minden salgótarjáni, minden magyar és minden európai ember szavazatának súlya van – mondta Orbán Viktor.

Csütörtökön a miniszterelnök Jászapátiba is ellátogatott, ahol a fideszes Pócs János polgármesterjelölt támogatására buzdította a választópolgárokat – közölte Havasi Bertalan.

(Borítókép: Omar Marques / Getty Images)

Rovatok