Index Vakbarát Hírportál

Berlin jóváhagyta: német fegyvereket is bevethetnek orosz célpontok ellen

2024. május 31., péntek 15:07

A megváltozott helyzethez történő stratégiai igazodás jegyében döntött úgy a német kormány, hogy megengedi Ukrajnának a Németország által szállított fegyverek bevetését oroszországi katonai célpontok ellen – mondta Chisinauban Boris Pistorius német védelmi miniszter a moldovai hivatali kollégájával folytatott találkozóján.

„Ez a helyes döntés. Németország az ukrajnai háború kezdete óta folyamatosan így cselekszik, hozzáigazítja a stratégiáját a változó helyzethez” – nyilatkozta a német tárcavezető. A német kormány és partnerei egészen egyértelműen megfogalmazták, Ukrajna hogyan vetheti be a nyugati fegyvereket orosz területek ellen.

Elsősorban a Harkiv környéki ellentámadásokról van szó, mert ott különösen egyértelmű, hogy mennyire közel van a határ

– tette hozzá Pistorius. Steffen Hebestreit kormányszóvivő pénteken jelentette be Berlinben: a német kormány felhatalmazta Ukrajnát, hogy Németország által szállított fegyvereket vessen be oroszországi katonai célpontok ellen.

A NATO-főtitkár már döntött

A szóvivő arra is kitért, hogy a nemzetközi joggal összhangban Ukrajna felhasználhatja a támadások elleni védekezésre neki szállított fegyvereket, köztük a Németországból kapottakat is. Boris Pistorius a moldovai védelmi miniszterrel találkozott. Ellátogatott a német fejlesztési projektekben felépült laktanyákba, illetve megtekintette azokat a páncélozott járműveket, amelyeket Moldova német pénzből vásárolt.

A német védelmi miniszter további támogatást ígért Moldovának, hogy megfelelő ellenálló képessége legyen „az orosz fenyegetéssel szemben”. További 14 Piranha-3H típusú páncélozott szállító jármű átadásáról is aláírt egy megállapodást, a már tavaly átadott 19 darabon felül.

Jövőre kezdődik meg légvédelmi rendszerek szállítása, és Berlin a dróntámadások elhárításához is támogatást nyújt. Illetve elsősegélynyújtási kiképzésről is szó van a moldovai fegyveres erők számára – összegezte az MTI.

Mint korábban írtuk, a NATO-főtitkár szerint is joga van Kijevnek nyugati fegyvereket használni az oroszok ellen. Jens Stoltenberg kijelentette: „Több szövetséges soha nem szabott semmilyen korlátozást Ukrajnának a segélycsomagokkal kapcsolatban. És ismétlem, ez a nemzetközi jog, Ukrajna önvédelemhez való jogának fenntartásáról szól. Oroszország támadott, Ukrajna megpróbálta megvédeni magát, és ez magában foglalja az Oroszországon belüli legitim célpontok megtámadását is.”

Rovatok