Index Vakbarát Hírportál

Több százezer dolláros korrupcióval vádolják az amerikai haditengerészet egyik volt admirálisát

2024. június 1., szombat 17:23

Robert Burke nyugalmazott admirálist – aki nyugdíjba vonulása előtt az Egyesült Államok haditengerészetének második legmagasabb rangú tisztje volt – azzal vádolják, hogy egy jól fizető állásért cserébe állami megrendelést írt alá egy céggel. Amennyiben a bíróság megalapozottnak találja a vádakat, az egykori admirálisra és a cég két vezetőjére is sokévnyi börtön vár.

Letartóztatták Robert Burke-t, az Egyesült Államok haditengerészetének nyugalmazott négycsillagos admirálisát, akit azzal vádolnak, hogy egy későbbi zsíros állásért cserébe állami megrendelést ítélt oda egy cégnek – írja a BBC.

A 62 éves férfi pénteken, a floridai Miamiban tartott első bírósági megjelenése során nem nyújtott be hivatalos beadványt.

A vádiratban foglaltak szerint Burke admirális magánhasznára vette igénybe közhivatalát és négycsillagos státuszát

– írta Matthew M. Graves amerikai ügyész pénteki nyilatkozatában.

Az ügyész szerint a törvény nem tesz kivételt az admirálisokkal vagy a vezérigazgatókkal, ezért azt is felelősségre kell vonni, aki kenőpént ad, s azt is, aki elfogadja azt. „A nyomás akkor a legnagyobb, amikor, mint ebben az esetben, állítólag magas rangú kormányzati tisztviselők és vezető tisztségviselők érintettek a korrupcióban” – tette hozzá.

Burke-öt – aki 2020 és 2022 között felügyelte a haditengerészeti műveleteket Európában, Oroszországban és Afrikában – vesztegetés és vesztegetési összeesküvés, valamint személyes pénzügyi érdeket sértő cselekmények elkövetésével, valamint fontos információk eltitkolásával vádolják.

Nyugdíjba vonulásakor Burke adminisztrátor az Egyesült Államok haditengerészetének második legmagasabb rangú tisztje volt.

Ügyvédje szerint védence a tárgyalás során ártatlannak vallja magát.

A cég két vezetőjét – Yongchul „Charlie” Kimet (50) és Meghan Messengert (47) – vesztegetés és vesztegetési összeesküvés vádjával vádolják. Az ügyészek szerint a cég vállalta, hogy 2022-es nyugdíjba vonulása után 500 000 dollár (csaknem 180 millió forint) éves fizetéssel és 100 000 részvényopció támogatásával felveszi Adam Burke-t. Cserébe 2021-ben Burke adminisztrátor 355 000 dolláros szerződést kötött a társasággal a haditengerészet személyzetének kiképzésére. Erre mindössze két évvel azután került sor, hogy a vállalat elveszítette korábbi haditengerészeti kiképzési szerződését.

Az ügyészség szerint Burke adminisztrátor azután ítélte oda a szerződést, hogy – annak ellenére, hogy a haditengerészeti tisztviselők arra utasították őket, hogy ne lépjenek kapcsolatba vele – Kim és Messenger mégis találkoztak az admirálissal Washingtonban.

Az ügy vizsgálatát a Védelmi Bűnügyi Nyomozó Szolgálat (DCIS), a Haditengerészeti Bűnügyi Nyomozó Hivatal (NCIS) és az FBI washingtoni tisztjei folytatják. Amennyiben Robert Burke admirálist bűnösnek találják, akár 30 év börtönt is kaphat. Letartóztatták a cég két üzletvezetőjét is, akiket 20 évnyi börtönbüntetés fenyegeti.

Rovatok