Index Vakbarát Hírportál

Elbocsátották a mexikói brit nagykövetet, miután fegyvert szegezett a követség alkalmazottjára

2024. június 1., szombat 10:37

Jon Benjamint, a mexikói brit nagykövetet az év elején eltávolították posztjáról, miután fegyvert fogott a helyi követség egyik alkalmazottjára.

Az Egyesült Királyság mexikói nagykövete távozott posztjáról, miután fegyvert szegezett a követség egyik alkalmazottjára – írja a BBC.

A Financial Times beszámolója és egy felvétel szerint, amely az X-en terjed, Jon Benjamin hivatalos úton volt Durangóban és Sinaloában, két olyan államban, ahol erős szervezett bűnözői csoportok működnek, amikor egy autóban ülve lőfegyvert fogott egyik kollégájára. A fegyver feltehetően a diplomatát kísérő biztonságiaké volt, akiket nem sokkal az áprilisi incidens után elbocsátottak.

A videót egy névtelen fiók tette közzé. „A mexikói drogdílerek által elkövetett napi gyilkosságok kontextusában mer viccelődni” – írta a felvételhez.

Mexikóban az elmúlt hat évben évente több mint 30 ezer gyilkosság történt, ez az egyik legmagasabb gyilkossági ráta Latin-Amerikában.

Jon Benjamin 2021-ben lett az Egyesült Királyság mexikói nagykövete, miután közel négy évtizedes pályafutása alatt korábban Chilében, Törökországban, Ghánában, Indonéziában és az Egyesült Államokban töltötte be a tisztséget.

Az Egyesült Királyság külügyminisztériuma hivatalosan nem reagált az esetre, a kormány hivatalos honlapján azonban már nem szerepel mexikói nagykövetként Joe Benjamin.

Rovatok