Index Vakbarát Hírportál

Brit szakértő: az európai csapatok kénytelenek lesznek Ukrajnába menni

2024. június 1., szombat 17:02

Glen Grant nyugalmazott brit ezredes szerint egy-két éven belül európai országok kénytelenek lesznek csapatokat küldeni az ukrán–orosz frontra.

Az európai csapatok egy ponton kénytelenek lesznek részt venni az ukrajnai harcokban, mondta Glen Grant nyugalmazott brit ezredes egy interjúban az ukrán Espresso tévécsatornának az Unian ukrán hírügynökség szerint.

A volt katona úgy véli, a nyugati nagyhatalmak túl sokáig húzták az időt, és próbálták „békeidős módszerekkel” megoldani a háborús problémát, de most látják, hogy ezek nem váltak be.

Amit eddig tettek, az nem volt elég hatással Oroszországra, és hogy megállítsák a háborút, valamint nem tette lehetővé Ukrajna számára, hogy visszaszorítsák a megszállókat 

– fogalmazott a katonai szakértő, majd hozzátette: az európai csapatok egy-két éven belül csatlakozhatnak az ukrán erőkhöz.

Glen Grant egy korábbi, pár hónapja adott interjújában is úgy nyilatkozott, hogy a helyzet kritikussá válhat Ukrajnában. Az elemző hangsúlyozta, hogy Oroszország készen áll az elfoglalt területek annektálására, illetve hadserege kihasználja számbeli fölényét, és tanult a múltban elkövetett katonai hibáiból. Mindeközben Volodimir Zelenszkij csak óvatosan tud újabb mozgósítási hullámot elrendelni – mondta. 

Csapatok Ukrajnába küldése

Mint arról korábban beszámoltunk, a NATO-csapatok ukrán területen való állomásoztatásáról szóló vitát Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezte, aki februárban elismerte, hogy javasolta a nyugati országoknak, hogy küldjenek csapatokat Ukrajnába.

Ám az európai NATO-tagállamok többsége szélsebesen elhatárolódott az eszkalációt jelentő ötlettől,

a szervezet főtitkára, Jens Stoltenberg és a Fehér Ház is tagadta, hogy ilyen lépést terveznének. 

Ezt az ötletet csupán a balti államok és Lengyelország támogatta. A hírek, miszerint a balti államok és Lengyelország engedélyezhetik a csapatok bevonulását Ukrajnába, május végén keltek szárnyra. Akkor azt írta az Unian a Der Spiegel című német lapra hivatkozva, hogy azzal a feltétellel küldenek katonákat, ha az oroszok sikerrel járnak Kelet-Ukrajnában.

A háború fejleményeit szombaton is percről perce követjük ebben a cikkünkben.

Rovatok