Index Vakbarát Hírportál

Buszméretű aszteroida közelítette meg a Földet

2024. június 2., vasárnap 06:11

Több aszteroida is megközelítette a Földet szombat délután. A legnagyobb, 2024 KB1 névre keresztelt aszteroida mérete akkora volt, mint egy busz, s 364 ezer kilométerre volt a Földtől.

A NASA szerint egy nagyjából 8 méter hosszú, buszméretű aszteroida közelítette meg a Földet szombat délután. 

A 2024 KB1 névre keresztelt aszteroida megközelítőleg 364 ezer kilométerre lehetett a Földhöz legközelebbi megközelítésekor.

Szombaton két nagyobb, repülőgép méretű aszteroida is elhaladt a Föld közelében. A 2024 JC1 aszteroida, amely 33,5 méter hosszú, 5,7 millió kilométernyire lehetett a Földtől, miközben a 2024 JP1 aszteroida – amely 28,8 méter hosszú – 7 millió kilométernyire.

Az Asteroids and Comets nevű X-oldalon azt írták, hogy az utóbbi aszteroida 18 holdtávolsággal kerülte el a Földet 4,7 km/órás sebességgel.

Ez az aszteroida járhatott legközelebb a Földhöz az utóbbi napokban

Ugyanezen a közösségi oldalon írtak arról is, hogy a fentebb említettek közül mindnél közelebb ért a földhöz egy negyedik aszteroida, a 2024 KX, amelynek érkezéséről szintén a NASA számolt be.

Ez az – egyébként 13 méter átmérőjű – égitest

az átlagos Föld–Hold-távolság körülbelül 0,8 szorosára közelítette meg bolygónkat (ami nagyjából, kerekítve 300 ezer kilométernek felel meg).

Az aszteroida a Nap körül keringő inaktív test, amely jellemzően sziklás, poros és fémes anyagokból áll. A legtöbb a fő aszteroidaövben, a Mars és a Jupiter pályája között kering, de néhányan a belső Naprendszerbe keringő utakat követik, beleértve a Föld-közeli aszteroidákat is  – írja a Silive.com

Rovatok