Index Vakbarát Hírportál

Kínai katonai vezető: „Az Egyesült Államok a káosz és a feszültség forrása”, létrehoznának egy újabb NATO-t

2024. június 2., vasárnap 08:05

Kína egyik magas rangú katonai vezetője szerint az USA a „NATO ázsiai-csendes-óceáni változatának” létrehozásán fáradozik. Jing Jianfeng úgy véli, az Egyesült Államok célja, hogy megosztottságot teremtsen az indo-csendes-óceáni térségben.

Jing Jianfeng kínai altábornagy szerint az Egyesült Államok a „NATO ázsiai-csendes-óceáni változatának” létrehozására törekszik.

A vezető úgy véli, az ország ezzel próbálja fokozni a Washington és Peking közötti feszültséget. 

Washington „a káosz és a feszültség forrása”, és regionális stratégiájának célja, hogy „megosztottságot teremtsen, konfrontációt provokáljon ki és aláássa a stabilitást”  az indo-csendes-óceáni térségben – mondta a Financial Times közlése szerint az altábornagy.

A kínai vezető azután fogalmazott így, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a Shangri-La Dialogue nevű szingapúri biztonsági fórumon ismertette, milyen módon dolgozik együtt a régióban az elrettentés fokozásán a Biden-kormány a szövetségesekkel – köztük Japánnal, Ausztráliával és Dél-Koreával. Austin beszédében elmondta, „egymást átfedő és kiegészítő intézetrendszert hoznak létre a katonai együttműködés és biztonság fokozására, valamint új erőforrások kifejlesztésére”. 

Az amerikai tisztségviselők elutasították a kínai altábornagy bírálatát

és azt hangsúlyozták, hogy az amerikai szövetségesek Kína agresszív fellépései miatt fektetnek a biztonságba a térségben.

Rovatok