Index Vakbarát Hírportál

Összeomlott egy lakóépület Isztambulban, a szerencsétlenségnek halálos áldozata is van

2024. június 2., vasárnap 15:14

Az összedőlt épület romjai alól nyolc embert élve mentettek ki.

Egy ember meghalt, nyolc pedig megsérült, amikor vasárnap összeomlott egy lakóépület Isztambulban. A helyi hatóságok közlése szerint két embernek súlyosak a sérülései. 

A török nagyváros európai részén, Kücükcekmecében lévő háromemeletes épület vasárnap reggel teljesen összeomlott, kilenc embert rejtve a romok alá. A helyszínre küldött mentőcsapatok a romok alatt egy ember holttestére bukkantak, míg nyolc embert sikerült élve kiemelni és kórházba szállítani. 

Mehmet Özhaseki török környezetvédelmi és várostervezési miniszter az X közösségi oldalon azt írta:

Egy előzetes vizsgálat alapján megállapítottuk, hogy az épületet 1988-ban építették az előírások betartása nélkül, a cementhez tengeri homokot használtak.

Később még másfél emeletet építettek rá engedély nélkül, ami tovább rontotta az épület statikáját – tette hozzá a tárcavezető.

Az épület törmelékei megrongálták a közelben parkoló autókat és egy autóbuszt, amely éppen ott haladt el. Az esetről több videófelvétel is készült. 

Isztambul olyan szeizmikus zónában fekszik, ahol akár 7,6-os erősségű földrengések is lehetnek, és a szakértők szerint több százezer olyan épület található a területen, amely veszélyben van, mert a szabványok betartása nélkül épült.

(Borítókép: Tűzoltók és az AFAD csapatai keresési és mentési műveleteket végeznek egy eddig ismeretlen okból összeomlott épület romjai között Isztambul törökországi Kücükcekmece kerületében 2024. június 2-án. Fotó: Oguz Yeter / Anadolu / Getty Images)

Rovatok