Index Vakbarát Hírportál

Villámcsapás miatt több ember megsérült Csehországban

2024. június 3., hétfő 06:39

Tizennyolc ember megsérült vasárnap villámcsapás következtében egy csehországi gyermekünnepségen –közölte egy kórházi szóvivő.

A tájékoztatás szerint a sérültek között legalább kilenc gyermek van (Csehországban hagyományosan június elején ünneplik a nemzetközi gyermeknapot). 

A 2 és 16 év közötti fiatalokat részben eszméletlenül találták a földön fekve, bár egyikük sem viselt testén égési sérüléseket, és műtétre sem szorultak – adta hírül az MTI. 

A villámcsapás miatt öt embert újra kellett éleszteni.

Az incidens Liberec Vratislavice nad Nisou városrészének kastélyparkjában tartott rendezvényen történt. A sérülteket a környező kórházakba szállították. Egy gyereket helikopteren szállítottak a prágai Motol egyetemi klinikára.

A cseh rendőrség szóvivője szerint, akit a CTK helyi hírügynökség idézett, a szerencsétlenséget vihar alatt egy fába csapó villám okozta. Sokan éppen a fa alatt kerestek menedéket az eső elől.

A heves esőzésekkel kísért viharok az ország más pontjain is fennakadásokat idéztek elő. Nyugat-Csehországban több folyó is megáradt. Plzen városának lakóit például a hatóságok felszólították, hogy maradjanak távol a partoktól. A Plzen és Strakonice közötti vasútvonalat földcsuszamlások miatt le kellett zárni.

Ahogy az Index beszámolt róla, csaknem két héttel ezelőtt szintén villámcsapás miatt sérült meg tíz ember a németországi Drezdában. A villámcsapásban három nő, valamint hét férfi sérült meg. A mentősök egy 27 és egy 30 éves férfit sikeresen újraélesztettek. A villám egy belvárosi utcánál csapott le. 

Rovatok