Index Vakbarát Hírportál

A Maldív-szigetek megtiltotta az izraeli állampolgárok beutazását az országba

2024. június 3., hétfő 17:07

A Maldív-szigetek közölte, hogy megtiltja az izraeliek beutazását a túlnyomórészt iszlám vallású szigetvilágba, mivel a gázai háború közfelháborodást váltott ki.

Mohamed Muizzu maldív elnök hivatala közölte, kabinetje úgy döntött, hogy törvénymódosítással megakadályozza az izraeli útlevéllel rendelkezők beutazását az országba, és létrehoz egy albizottságot a folyamat felügyeletére – írja a BBC.

A hivatal azt is közölte, hogy az elnök különmegbízottat nevez ki a palesztin szükségletek felmérésére és adománygyűjtési kampány indítására.

Válaszul az izraeli külügyminisztérium azt ajánlja állampolgárainak – beleértve a kettős állampolgársággal rendelkezőket is –, hogy ne utazzanak a szigetcsoportra. A jelenleg ott tartózkodóknak is azt javasolták, hogy fontolják meg a távozást, mert amennyiben bármilyen okból bajba kerülnének, akkor „nehéz lesz nekik segíteni”.

Mindez azután történt, hogy a hétvégén több tízezer tüntető gyűlt össze Tel-Avivban, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök lemondását és a túszok azonnali szabadon bocsátását követelje. Becslések szerint 120 ezer ember vonult az utcára, hogy felszólítsa a kormánykoalíciót a Joe Biden amerikai elnök által pénteken felvázolt tűzszüneti megállapodás elfogadására. A megállapodás értelmében a Hamász a túszokat szabadon engedné, cserébe az izraeli csapatok kivonulnának a Gázai övezetből.

Eközben Izrael kiterjesztette offenzíváját a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városára. Az országot egyre több kritika éri, mivel a Hamász elleni közel nyolc hónapja tartó háborúja rengeteg áldozatot követelt már.

Rovatok