Index Vakbarát Hírportál

Történelmet írt Mexikó, megválasztották az ország első női elnökét

2024. június 3., hétfő 09:09

A kormánypárt jelöltjét, Claudia Sheinbaum Pardo 61 éves jelöltet választották Mexikó első női elnökévé vasárnap. A politikus a baloldali Nemzeti Újjászületési Mozgalom (Morena) párt színeiben nyert. A latin-amerikai országban csaknem 100 millió választópolgár adta le a szavazatát.

Ahogy az Index beszámolt róla, Mexikó történetének legnagyobb választási napja zajlott le június 2-án, amikor az elnök mellett a képviselőház és a szenátus tagjait, valamint a regionális és önkormányzati képviselőket is megválasztották. 

Azóta kiderült, hogy a kormánypárti jelölt, Claudia Sheinbaum nyerte meg az elnökválasztást, így ő lesz az észak-amerikai ország első női államfője. Összesen több mint 20 ezer tisztség sorsa dőlt el a vasárnapi voksoláson. Mindemellett a 31 mexikóI tagállamból nyolcban és a fővárosi szövetségi kerületben a kormányzói tisztségről is szavaztak.

A SZAVAZATOK HIVATALOS GYORSSZÁMLÁLÁSÁBÓL KIDERÜLT, HOGY CLAUDIA SHEINBAUMOT VÁLASZTOTTÁK MEXIKÓ ELSŐ NŐI ELNÖKÉVÉ.

A politikus a baloldali Nemzeti Újjászületési Mozgalom (Morena) párt színeiben nyert – írja a The Washington Post.

Sheinbaum győzelme megdöbbentette az ellenzéket, amely félelmét fejezte ki Mexikó demokratikus intézményeinek gyengülése miatt. Az országos választási bizottság (INE) gyors mintavételes számlálás alapján megállapította, hogy Mexikóváros volt polgármestere a szavazatok 58 százalékával nyert.

A 61 éves fizikus végzettségű, litván és bolgár gyökerekkel rendelkező, zsidó származású Sheinbaum 2018 óta Mexikóváros polgármestere volt. Tavaly lemondott posztjáról, hogy indulhasson az elnökválasztáson. Sheinbaum a leköszönő Andrés Manuel López Obrador bizalmasának számít, aki alkotmányos korlátok miatt hatéves hivatali idejének letöltését követően nem indulhat újra.

Sheinbaum kihívója, a szintén 61 éves Gálvez vállalkozó, aki egy ideig független szenátorként tevékenykedett. A politikusnő a jobbközép Nemzeti Akció Párthoz (PAN) áll közel. Politikai karrierje 2000-ben indult, amikor az őshonos népek országos megbízottja lett.

Rovatok