Index Vakbarát Hírportál

J. Robert Oppenheimer unokája Hirosimában találkozott az atomtámadás túlélőjével

2024. június 3., hétfő 20:05

Hirosimában találkozott az 1945-ös atomtámadás túlélőjével J. Robert Oppenheimer unokája. Ogura Keikó nyolcéves kislányként élte túl az atomtámadást.

Az 1945-ös amerikai atomtámadás helyszínére, Hirosimába látogatott az amerikai atombomba feltalálójának, Robert Oppenheimernek az unokája, Charles Oppenheimer.

„Miután egyre nő a feszültség a nagyhatalmak között, és folytatódik a fegyverkezési verseny, itt a legfőbb ideje tanulni a nagyapám tanácsaiból, aki hangsúlyozta a nemzetközi szolidaritás elengedhetetlen voltát, és szorgalmazta, hogy gondolkodjunk el a világbékén. A hirosimai utazás alkalmat adott a múlt tanulmányozására, az ott folytatott beszélgetéseknek köszönhetően megismertem az atombomba ledobásának következményeit, és megéreztem, hogy nekünk, emberi lényeknek nem szabad semmilyen bombát – közöttük atombombát sem – használnunk” – mondta Charles Oppenheimer tokiói sajtótájékoztatóján.

A fizikus unokája június 1-jén járt Hirosimában. Meglátogatta a parkot, ahol az amerikai atomtámadás áldozatainak emlékműve áll, és találkozott Ogura Keikóval, aki nyolcéves kislányként élte túl az atomtámadást.

Tavaly Ogura Keiko találkozott a hét legfejlettebb ipari ország (G7) vezetőivel a hirosimai csúcstalálkozó alkalmából.

Az Egyesült Államok a második világháború végén dobott le atombombát Hirosimára és Nagaszakira. Ez volt az egyetlen alkalom az emberiség történelmében atomfegyver harci bevetésére. Hirosimában az atombomba robbanásakor 70-100 ezer ember halt meg, Nagaszakiban pedig 70 ezer. Az atomtámadások következtében sugárbetegségben, rákban és más betegségekben elhunytak száma mostanra meghaladta a félmilliót – adta hírül az MTI. 

Rovatok