Index Vakbarát Hírportál

Elhunyt Brigitte Bierlein, Ausztria első női kancellárja

2024. június 4., kedd 15:29

Meghalt Brigitte Bierlein, aki Sebastian Kurz bukása után fél éven keresztül, 2019. június 3-tól volt Ausztria kancellárja. Halálát rövid, súlyos betegség okozta.

Hetvennégy éves korában hétfőn elhunyt Brigitte Bierlein, Ausztria első női kancellárja – írja a Politico. Az osztrák alkotmánybíróság közeménye szerint a politikus halálát rövid, súlyos betegség okozta.

Bierlein 2019. június 3-tól 2020. január 7-ig vezette kancellárként Ausztriát,

miután Sebastian Kurz belebukott az Ibiza-botrányba, s a napokig tartó politikai zűrzavart követően menesztették tisztségéből. Kancellári kinevezése előtt Bierlein 2003 és 2018 között az osztrák alkotmánybíróság alelnöki posztját töltötte be, 2018 februárjától pedig annak elnöke lett. 

A halálhírt követően Európa-szerte sorban emlékeznek meg a politikusok az elhunyt Bierleinről.

Bierlein korai halála mélyen megdöbbent. Életműve éppoly egyedi, mint rendkívül lenyűgöző, és az is marad. (...) A jövő nemzedékei számára az önrendelkezés, az egyenlőség és az üvegplafonok áttörésének ragyogó példája marad. Köztársaságunk gyászolja egyik legkiválóbb jogászát, legkötelességtudóbb köztisztviselőjét és legbefolyásosabb lányát – egy nagyszerű osztrákot

– nyilatkozta Karl Nehammer jelenlegi osztrák kancellár .

Alexander Van der Bellen osztrák elnök nyilatkozatában kijelentette, hogy Bierlein „sok szerepben hűségesen szolgálta a köztársaságot”. „Brigitte Bierleint bátor, fegyelmezett nőként ismertem meg, aki vállalta a felelősséget, amikor hazájának szüksége volt rá. A jövőben is sok lány és nő, mindannyiunk példaképe marad” – tette hozzá az elnök.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az X-en közzétett bejegyzésében kijelentette, hogy „mélyen elszomorította” Bierlein halála. „Hazáját hozzáértéssel és felelősséggel vezette át a viharos időkön. Köztisztviselő a szó legjobb értelmében” – mondta.

Rovatok