Index Vakbarát Hírportál

Elkezdődhetett a brüsszeli bosszú, leszámolást indítana az Európai Tanács elnöke

2024. június 4., kedd 10:46

A brüsszeli hírek szerint az Európai Tanács elnöke összeesküvésen dolgozik, hogy biztosítsa a következő csúcspozícióját, és meghiúsítsa Ursula von der Leyen második mandátumának megszerzését.

Brüsszelben arról beszélnek, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke megpróbálja megbuktatni politikai ellenfelét, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság vezetőjét. Több uniós diplomata, tisztviselő és kormánytisztviselő elmondta a Politicónak, Charles Michel arra törekszik, hogy a többéves rivalizálásuk végén megpróbálja meghiúsítani az Európai Bizottság vezetőjének esetleges második ciklusát.

A játszmája nyilvánvaló: Ursula von der Leyent hibára készteti, és a saját csúcspozíciójáról álmodik.

A színfalak mögött az unió két vezető tisztségviselője közötti kíméletlen hatalmi harc van. A feszültség egy 2021-es ankarai látogatás alkalmával vált nyilvánvalóvá, amikor az Európai Tanács elnöke leült az egyetlen szabad székre a török elnök mellett, így Ursula von der Leyen a közeli kanapéra szorult. (Később az Európai Parlamentben szexizmust emlegetett az ügyben.)

Jöhet a bosszú

Azonban arról is érkeztek hírek, hogy Charles Michel az EU külpolitikai vezetői posztjára pályázik, Josep Borrell utódjaként, akivel kifejezetten jó kapcsolatot ápol. „A stratégiája az lesz, az államfőket félrehívja négyszemközti megbeszélésekre, szemben azzal, hogy a csúcspozíciókat mindenki jelenlétében tárgyalná meg, ahogyan ez hagyományosan lenni szokott” – összegezte az egyik diplomata.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Charles Michel elnökli azokat az üléseket, amikor a választások után a csúcspozíciókat leosztják.

A diplomaták szerint Charles Michel azon dolgozik majd, hogy az Európai Tanácson keresztül hozzon fontos döntéseket. „Számos tagállam aggódik, hogy Charles Michel nem konstruktív szerepet játszik majd, hanem inkább személyes bosszúhadjáratot indít” – fogalmazott az egyik uniós diplomata.

Hiszen miközben a tisztviselők a tagállamok állam- és kormányfői között az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament következő elnökének, valamint a következő külügyi vezetőnek a személyéről szóló megállapodást készítik elő, Charles Michelnek lehetősége adódhat bosszút állni.

Nehéz feladat előtt Ursula von der Leyen

Ugyanakkor papíron a 65 éves Ursula von der Leyen a legesélyesebb jelölt az Európai Bizottság elnöki posztjára. Ursula von der Leyen 2019-ben lett az Európai Bizottság elnöke, majd a világjárvány és az orosz–ukrán háború miatt válságokat kellett kezelnie.

Azonban érdemes felidézni egy másik Politico-cikket is: Ursula von der Leyen 2019-ben csak szűken biztosította többségét az Európai Parlamentben – kilenc képviselőn múlt a sorsa. Idén nehezebb dolga lehet, hiszen elképzelhető, hogy a német konzervatív politikust nem választják újra.

A politikája Európa-szerte megosztott, ugyanakkor a diplomaták szerint Charles Michel esélytelen a pozícióra.

Ahhoz, hogy Ursula von der Leyen újra az Európai Bizottság elnöke legyen, először támogatást kell szereznie a 27 európai uniós állam- és kormányfő körében, majd legalább 361 támogató szavazatot kell összeszednie a 720 fős Európai Parlamentben.

Rovatok