Index Vakbarát Hírportál

Így vethetnek véget az ukránok az orosz támadásnak Harkivban

2024. június 5., szerda 10:54

Egyre feszültebb a helyzet Ukrajna harkivi régiójában, amely ellen Oroszország május 10-én offenzívát indított. A Kreml továbbra is azt állítja, hogy még mindig minden jól megy, és az ukrán erők visszavonulásra kényszerülnek, miközben más források arról számolnak be, hogy az orosz offenzíva kifulladt, és megsemmisítő erejű veszteségeket szenvedtek. A régióban zajló harcoknak azonban egyes beszámolók szerint egy szinte megállíthatatlan fegyver segíthet véget vetni.

„Folytatódnak a harcok Ukrajna északi, harkivi szektorában, de az orosz támadások nem haladnak előre, és gyakran súlyos veszteségeket követelnek” – közölte Andrij Kovaljov, az ukrán hadsereg vezérkarának szóvivője hétfő esti tájékoztatójában. Az Ukrán Fegyveres Erők egységei minden támadást visszavernek, a helyzet a szektorban feszült, de stabil – mondta a Kyiv Post beszámolója szerint.

Ukrán milíciabloggerek a héten széles körben visszhangozták Kovaljov kijelentését, miszerint az orosz erők továbbra is támadásokat kísérelnek meg az északkelet-ukrajnai Vovcsanszk város és Lipcse falu környékén, de nem nyernek teret.

A helyszíni beszámolók, videók és független híradások szerint a legutóbbi támadások gyakran gyengék voltak, nem támogatták őket nehézfegyverek, és szinte mindig az ukrán aknavetők és tüzérségi sortüzek vágták őket darabokra, amelyeket videó-távirányítással üzemeltetett FPV-drón-rajok (first-person view) követtek.

Moszkva hivatalos álláspontja egy hónappal a harkivi offenzíva után sem változott, azt állítva, hogy a súlyos légicsapásokkal támogatott orosz támadások még mindig könyörtelenül haladnak előre.

A védelmi minisztérium június 3-i közleménye szerint az orosz erők „továbbra is az ellenséges védelem mélyére hatolnak”, és „legyőzték” az ukrán 57. gépesített gyalogsági és 82. légi támadó dandárt a Harkiv környéki harcokban. A jelentés azt is állította, hogy az ukrán erők öt sikertelen ellentámadást indítottak Vovcsanszk környékén.

Az újonnan kinevezett orosz védelmi miniszter, Andrej Belouszov a front helyzetéről szóló egyik első bejelentésében május 31-én a Kremlben tartott haditanácson azt mondta:

Minden taktikai irányban előrenyomulás zajlik. Aktív akcióink eredményeként a kritikus szektorokban, a Harkivi területen az ellenség 5-8 kilométert hátrált. Csak ebben a hónapban 28 falut és várost szabadítottunk fel… Oroszország fegyveres erői szisztematikusan csökkentik az ukrán hadsereg harci képességét.

Hiteles beszámolók a terepről azonban ellentmondanak a Kreml narratívájának, miszerint az orosz támadások erőteljesen felszántják az ukrán védelmet. A Moszkvához kötődő információs platformok jelentéseitől eltekintve az ukrajnai északi Harkiv régióból az a kép rajzolódott ki, hogy az ukrán tüzérség és a kamikazedrónok rajai egy elakadt orosz offenzívát szedtek szét.

Megindultak a csapásmérő drónrajok

Az ukrán hadibloggerek és a híradások május vége óta széles körben beszámoltak arról, hogy a front más pontjairól tapasztalt harcidrón-egységek átcsoportosítását hajtották végre a harkivi szektorba. Az alegységek áthelyezése az ukrán hadsereg egyik regionális parancsnokságáról a másikra ritka, és általában csak az Ukrán Fegyveres Erők legfőbb parancsnoka, Olekszandr Szirszkij tábornok engedélyezi.

A nemrégiben a harkivi szektorba telepített drónegységek között volt egy felderítő és csapásmérő alakulat, amelyet Robert Brovdi, egy fiatal tiszt és önkéntes adományszervező vezetett, aki hatalmas közösségimédia-jelenléttel rendelkezik. Június 1-jén jelentette be, hogy a Ptachki Brovdi (Brovdi madarai) nevű egysége május végén hagyta el a déli Herszon szektorban lévő állásait, és most a Harkivi területen, Lipcse falu közelében tevékenykedik.

A teljes Ptachki Brodvi csapásmérő csoportot most az új műveleti területre telepítik – mondta a fiatal tiszt.

Az egység, amely eredetileg egy néhány drónrajongóból álló, teljesen önkéntes részleg volt, 2023 végére zászlóalj méretű alakulattá alakult át,

amely több tucat FPV csapásmérő drón indítására képes, amit saját zavaró, felderítő és technikai támogató részlegei támogatnak. A legtöbb ukrán drónegységhez hasonlóan a formáció is nagyrészt tömegfinanszírozású.

Nyílt források legalább öt vagy több, az 1500 kilométer hosszú frontvonal más pontjairól átvett támadó drónegységet azonosítottak, amelyeket az elmúlt két hétben a harkivi szektorba helyeztek át, és jelenleg északon hajtanak végre orosz támadásokat megakadályozó csapásokat.

A különböző csoportoktól származó videós beszámolók szinte teljesen szabad tűzgyakorlatról számolnak be, amelyben az ukrán drónok képesek voltak zavarásmentes támadó orosz oszlopokat eltalálni.

Az ukrán 42. gépesített gyalogsági dandárhoz tartozó Perun dróncsoport által június 2-án közzétett videón az látható, amint a drónok az orosz tankok és páncélozott személyszállító járművek gyenge pontjait célozzák meg, és egyes katonákra csapást mérnek.

Az egység azt állította, hogy repülőgépei és pilótái három T–62-es harckocsit, egy BMP gyalogsági harcjárművet és egy önjáró tüzérségi löveget semmisítettek meg, és 41 orosz katonát öltek meg vagy sebesítettek meg egyetlen nap alatt.

Bármilyen nagyságú támadást képesek megállítani

A Project Arkhangel nevű, orosz drónokat támogató csoport az orosz csapatoktól származó frontjelentésekre hivatkozva június 1-jei szerkesztőségi cikkében azt írta, hogy az ukrán FPV- (first-person view) drónok szabadon és rajokban tevékenykednek a legtöbb harctér felett, és hogy a Brovdiéhoz hasonló „ellenséges” drónegységek, ha egyszer szektorba kerülnek, képesek szinte bármilyen orosz támadást megállítani, függetlenül annak méretétől.

Milyen most a helyzet? Szívás. Októbertől a mai napig az Ukrán Fegyveres Erők speciális UAV- (pilóta nélküli repülőgép) különítmények segítségével lassítják és állítják meg az offenzívánkat egyik vagy másik területen… Az eredmény több tucat kiütött és megsemmisített harckocsi és gyalogsági harcjármű/páncélozott személyszállító jármű/MTLB

– írták.

A továbbiakban azt írta, hogy az ukrán drónkezelők a jelek szerint csapásmérő csapatonként több száz FPV-drónt kapnak, és képesek akár 10, robbanóanyagot szállító drónt is indítani egyetlen orosz harcjármű megtámadására és megsemmisítésére, és akár négyet is, hogy levadásszanak egyes orosz katonákat.

Semmi nem működik ellenük

Makszim Kalasnyikov, az orosz drónegység önkéntes támogatója egy június 1-jei bejegyzésében az ukrán drónfenyegetésről írt:

Az északi szektorból írok… Nagy magabiztossággal mondhatom, hogy az ellenséges drónok és tüzérség ebben a szektorban rendkívül erős… A kismadarak (drónok) folyamatosan repülnek a kilövőhelyekről a mi állásainkba és vissza. A drónokkal a helyzet kritikus, csak elbújni lehet. A Mavicsokat (egy olcsó kínai quadcopter) könnyen meg tudjuk zavarni, de az FPV-drónok ellen szinte semmi sem működik.

A harkivi szektorban egyre több beszámoló lát napvilágot a helyi ukrán ellentámadásokról, amelyeket egyes esetekben orosz hadifoglyok hajtottak végre. Ezek szintén aláássák a Kreml állításait, miszerint támadásai hatékonyak, és az áldozatok száma alacsony.

Egy Valerij Avcsenkovként azonosított orosz katona egy interjúban elmondta, hogy a több mint 200 fős egységéből mindössze kilencen élték túl a tüzérségi és dróncsapásokat a harkivi szektorban – derült ki a PSO1 nevű ukrán hadiblog által június 2-án az X-en közzétett videóból.

Avcsenkov nem azonosította az őt foglyul ejtő ukrán egységet, de ukrán médiajelentések szerint tapasztalt ukrán szárazföldi egységek is bevetésre kerültek a harkivi szektorban, és részt vesznek a célzott ellentámadásokban. Nyílt forrásból származó hírszerzési információk szerint a támadásokban többek között a harcedzett 36. tengerészgyalogos dandár és a Dozor határőregység kommandós alakulatának harci csapatai vesznek részt.

Az Astra független orosz hírplatform megosztott egy, az orosz hadsereg katonája, Anton Andrejev által július 2-án rögzített videót, amely arról szól, hogy a Vovcsanszk szektorban gyalogosan, támogató tankok és tüzérség nélkül vezényelték támadásra, ahol aztán ukrán tüzérség és drónok intenzív tüze alá kerültek.

A támadás kudarcot vallott, és Andrejev szerint a százfős egységéből mindössze tizenketten maradtak sértetlenül. Avcsenkov és Andrejev is bírálta a parancsnokokat, amiért ágyútöltelékként használják őket a támadásokban.

Mint megírtuk, az orosz erők hatalmas szárazföldi támadást indítottak Ukrajna második legnagyobb városa ellen, Harkivtól északra. A cél, hogy új frontot nyissanak a több mint két éve tartó háborúban. Az ukrán védelmi minisztérium megerősítette, hogy május 10-én hajnalban az oroszok páncélozott járművek segítségével megpróbálták áttörni az ukránok védelmi vonalát. Az egyre fokozódó harkivi harcok miatt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lemondta minden külföldi látogatását. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:  Vovcsanszk, Harkiv régióban 2024. június 2-án. Fotó: United Assault Brigade of the Na / Reuters)

Rovatok