Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden rendelettel mérsékelné az illegális határátlépéseket

2024. június 5., szerda 10:18

Helyi idő szerint kedden elnöki rendeletben korlátozta Joe Biden amerikai elnök az illegális határátlépést követő menedékkérelmek benyújtásának lehetőségét.

Joe Biden elnöki rendeletet hozott az illegális határátlépések mérséklésére – számolt be róla az MTI. 

Az amerikai elnök intézkedésének értelmében amennyiben egy héten keresztül napi átlagban meghaladja a zöldhatár mentén feltartóztatott törvénytelen érkezők száma a 2500-at, akkor számukra, bizonyos kivételekkel, ideiglenesen felfüggeszthetik a menedékkérelmek benyújtásának lehetőségét.

A menedékkérelmek benyújtása azt követően folytatódhat az illegális határátlépésen ért emberek számára, amikor a napi átlagos szám 1500 alá csökken. Akit illegális határátlépésen érnek a felfüggesztés ideje alatt, kitoloncolhatják.

A jelenlegi adatok szerint az illegális bevándorlók napi átlagos száma 5 ezer, ami azt jelenti, hogy az intézkedés azonnal hatályba léphet. A statisztikák szerint a törvénytelen határátlépések napi átlagos száma legutóbb négy évvel ezelőtt volt az 1500-as szint alatt.

Az elnöki rendeletben szereplő tilalom ugyanakkor nem vonatkozik azokra, akik a hivatalos határátkelőkhöz érkeznek, és előzetesen az amerikai határőrizeti hatóság online alkalmazásán (CBP One) keresztül jelzik szándékukat a menedékkérelem benyújtására.

A menedékkérelem benyújtásának felfüggesztése alól kivételt élveznek azok a zöldhatáron keresztül érkezők is, akik a kísérő nélküli kiskorúak csoportjába tartoznak, valamint közvetlen veszély elől menekülnek, és az egészségügyi okok is idetartoznak.

Joe Biden az elnöki rendeletről a mexikói határ menti települések polgármestereinek jelenlétében számolt be, és azt mondta, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel élt, valamint bírálta a szövetségi törvényhozás republikánus tagjait, akik az elmúlt hónapokban kétszer utasították el az elnök által támogatott határőrizeti és migrációs törvénycsomagot.

Az Amerikai Polgárjogi Szövetség (American Civil Liberties Union) már jelezte, hogy bíróságon támadja meg az elnök rendeletét, mert az alapvető jogokkal ellentétesnek értékeli a menedékkérelem benyújtásának megtagadását.

A szervezet hasonló indokkal támadta meg a bíróságon Donald Trump korábbi elnöknek a most bejelentett intézkedésnél szigorúbb határőrizeti lépését.

Rovatok