Index Vakbarát Hírportál

Manfred Webernek elege lett Orbán Viktorból

2024. június 5., szerda 05:57

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke interjút adott a német sajtónak, amelyben kijelentette, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke szándékosan és ismételten álhíreket terjeszt, hogy politikai ellenfeleit lejárassa, ami szerinte méltatlan egy európai kormányfőhöz. A Bajor Keresztényszociális Unió frakcióvezető-helyettese elárulta, hogy megkönnyebbült, hogy a magyar miniszterelnököt „kiszorította az Európai Néppártból”, még akkor is, ha ez csak évekig tartó habozás után történt. A német politikus úgy fogalmazott, hogy kezet nyújtana a demokratikus Magyarországnak, Orbánnal azonban nem lesz együttműködés.

Manfred Webernek láthatóan elege van Magyarország kormányfőjéből – írja a Der Spiegel német hírportál. „Orbán Viktor szándékosan és ismételten álhíreket terjeszt, hogy politikai ellenfeleit lejárassa” – nyilatkozta a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) frakcióvezető-helyettese, egyben az Európai Néppárt elnöke a német sajtónak. „Ez méltatlan egy európai kormányfőhöz” – tette hozzá.

A magyar kormány kommunikációjában azt hangoztatja, hogy Brüsszelben komoly vita folyik az uniós szintű hadkötelezettség bevezetéséről, azonban sem Weber, sem más nem követeli az egész Európára kiterjedő sorkatonaságot – írja a lap. Orbán Viktor még mindig nem értette meg, hogy antidemokratikus magatartásával csak még jobban politikai elszigetelődésbe sodorja magát – fogalmazott Manfred Weber.

A német politikus elárulta, hogy megkönnyebbült, hogy a magyar miniszterelnököt „kiszorította az Európai Néppártból”, még akkor is, ha ez csak évekig tartó habozás után történt, amit „Orbán Viktor arra használt fel, hogy hazáját illiberális demokráciává változtassa”.

Helyes volt, hogy Orbán Viktort évekkel ezelőtt kizártam az EPP-családból, és hogy mi, az EPP és az EPP-frakció világos választóvonalat húztunk vele szemben. Kezet nyújtunk a demokratikus Magyarországnak, Orbánnal azonban nem lesz együttműködés

– jelentette ki Manfred Weber.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, korábban a német politikus a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak adott interjújában fejtette ki a véleményét Magyarország miniszterelnökéről és a magyar kormánypártról, emellett beszélt a migrációval és a háborúval kapcsolatos elképzeléseiről, valamint szóba került az is, szeretné-e, hogy Brüsszelben döntsenek a német haderő bevetéséről.

Nem hajlandó együttműködni a magyar kormánypárttal

„Az, hogy Orbán Viktor az Oroszország elleni szankciócsomagoknál blokkolta az uniós államok túlnyomó többségének akaratát, nagy bosszúságot váltott ki Európa-szerte. Orbán Viktor a jövőben nem ejtheti túszul az egész EU-t” – fogalmazott az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője korábban. Szerinte nem szabad többé hagyni, hogy azok az országok diktálják a tempót, amelyek blokkolják az uniós döntéshozatalt.

Nincs együttműködés egy olyan párttal, amely Putyin zsoldjában áll, sem Orbán Viktorral vagy a lengyel PiS-szel, amelyek megkérdőjelezik a jogállamiságot – mondta Manfred Weber.

Megerősítette, amit már korábban is hangoztatott, hogy csak olyan pártokkal működnek együtt, amelyek Európa-pártiak, támogatják Ukrajnát és tiszteletben tartják a jogállamiságot. „Mi vagyunk a polgári centrum, és élen járunk az Európa elpusztítására törekvők elleni harcban” – jelentette ki interjújában a német politikus.

Orbán Viktor közvetlen munkatársa reagált

„Olvasva Manfred Weber mai nyilatkozatát, még ennyi történelmi tapasztalat tudatában is meghökkentő látni, ahogyan a német inkompetencia egy pillanat alatt német arroganciává tud átcsapni” – írta reakciójában Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, aki úgy fogalmazott: 

„Inkompetencia: Az elmúlt öt évben az Európai Unió német vezetéssel lábon lőtte saját magát a háború kérdésében, földbe állította az európai gazdaságot, számolatlanul engedte be a migránsokat, illetve egy olyan zöldátállásnak asszisztált, amely kivitelezhetetlen, és megroppantja az európai gazdákat és vállalkozókat. Arrogancia: Most pedig ugyanez a német vezetés arról szónokol kioktatóan, hogy Európának hogyan kell felfegyverkeznie és újra Oroszország ellen háborúznia, illetve hogy aki nem akar újra a németek oldalán hadba menni, az hogyan nem jó állampolgára a ,»nagy« birodalomnak”

Herr Weber! Maguk semmit sem tanultak, és semmit sem felejtettek. Ezúttal viszont Magyarország nem fog úgy táncolni, ahogy maguk fütyülnek! A magyar emberek ugyanis június 9-én be fognak inteni ennek a német politikának. Várjuk!

– üzente Orbán Balázs a német politikusnak.  

(Borítókép: Manfred Weber 2024. április 27-én Münchenben. Fotó: Johannes Simon / Getty Images)

Rovatok