Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter egy napra Oroszországba utazik

2024. június 5., szerda 19:29

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy napra Szentpétervárra utazik, ahol többek között Magyarország energiaellátásáról tárgyal.

Szijjártó Péter csütörtökön Oroszországba utazik, hogy részt vegyen a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon, és kétoldalú tárgyalásokat folytasson – számolt be az atv.hu

Szijjártó Péter idén is részt vesz a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon, mert Magyarország energiaellátása továbbra sem ideológiai vagy politikai, hanem fizikai kérdés

– közölte Paczolay Máté külügyi szóvivő.

Mint fogalmazott, a külügyminiszter nemcsak Brüsszelben vagy New Yorkban szólal fel a béke mellett, hanem Oroszországban is, hiszen éppen tavaly Szentpéterváron mondta el orosz közönség előtt is, hogy a magyarok békét szeretnének, és szorgalmazta a béketárgyalások mielőbbi megkezdését.

Azt is megemlítette, hogy Szijjártó Péter tavaly egyedüli európai uniós külügyminiszterként utazott Oroszországba, és érvelt a béke mellett, mert álláspontja szerint ha nem tudjuk nyitva tartani a kommunikációs csatornákat, akkor feladjuk a béke reményét is. 

Hozzátette, a külügyminiszter több kétoldalú tárgyalást folytat majd többek között az energetikai együttműködésről, a szankciók által nem sújtott gazdasági együttműködésről és a békéről. A TASZSZ cikke szerint egyébként Vlagyimir Putyin orosz elnök is épp Szentpéterváron tartózkodik. 

A külügyminiszter szerdán Bakuban járt, ahonnan azt üzente, történelmi jelentőségű megegyezés született arról Magyarország és Azerbajdzsán között, hogy hazánk részesedést vásárol a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében, s ezáltal hazánk ellátásbiztonsága új dimenzióba léphet.

Rovatok