Index Vakbarát Hírportál

Új speciális egységet hozott létre az izraeli hadsereg

2024. június 5., szerda 15:48

Miközben folyamatosan támad és bombázza a Gázai övezetben a Hamász terroristáit és a szervezet infrastruktúráját, egy új egységet hozott létre az izraeli hadsereg. Az új egység olyan tartalékosokból áll, akik korábban a speciális erőknél szolgáltak és főleg határ menti szolgálatokra képezik át őket. Emellett Izrael megemelte a mozgósítható tartalékosok létszámának felső határát 300 ezerről 350 ezerre.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölték, hogy szerdán újabb hadműveletet hajtottak végre a Hamász terrorcsoport ellen a Gázai övezet középső részén, miután értesüléseik szerint terroristák tevékenykedtek a térségben. Az IDF 98. hadosztálya által végrehajtott offenzíva Bureidzs keleti területeire és Deir al-Balach keleti részére összpontosított. Az izraeli hadsereg már korábban, januárban is harcolt a Hamász ellen Bureidzsben, de eddig nem tevékenykedett még Deir al-Balach térségében.

A hadosztály egészen a közelmúltig a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalíjában állomásozott, ezt megelőzően pedig az övezet déli részén, Hán Júniszban harcolt a Hamász ellen. Az IDF közölte: a műveletre azt követően került sor, hogy hírszerzési információk szerint a terrorcsoportokhoz tartozó, föld feletti és föld alatti operátorok és infrastruktúra található a területen.

Miközben a szárazföldi csapatok kedd este benyomultak a keleti Bureidzs és Deir al-Balach területére, nagy légicsapáshullámot hajtottak végre, amely fegyverraktárak, alagutak, terrorcsoportok által használt épületek és más helyszínek ellen irányult – közölte az IDF.

A hadsereg szerint a csapásokban több Hamász-ügynök is életét vesztette.

Egy másik dróncsapás kapcsán hétfőn késő este az IDF közölte, hogy célba vette a Hamász egyik bureidzsi táborát, amelynek székhelye egy ENSZ-iskola volt. Az IDF szerint az UNRWA iskolájában több Hamász-ügynök gyülekezett, amikor a csapásra sor került. A csapást „gondosan megtervezték, és precíz lőszerekkel hajtották végre, miközben a lehető legjobban próbálták elkerülni a civil sérüléseket.” Az iskolában lévő tábort az IDF szerint a Hamász arra használta, hogy támadásokat tervezzen az övezetben működő csapatok ellen.

Alagutak

Az új offenzíva Gáza középső részén zajlott, miközben az IDF folytatta tevékenységét a Gáza déli részén fekvő Rafahban és a Netzarim-folyosón – Bureidzstől északra –, ahol a hadsereg továbbra is jelen van. Az IDF kedden azt is közölte, hogy a Rafahban tevékenykedő csapatok az elmúlt nap folyamán több „jelentős” alagutat és fegyverraktárat találtak.

Azt is hozzátették, hogy a hadsereg befejezte a Gázai övezet Szabra negyedében másfél hete tartó rajtaütést, amelynek célja volt a terület megtisztítása a Hamász infrastruktúrájától és embereitől. Kedden kora reggel a mérnökök befejezték egy másfél kilométer hosszú Hamász-alagút lerombolását a területen, mielőtt visszahúzódtak a Gáza középső részén lévő Netzarim-folyosóhoz.

A hadsereg szerint a 23 méter mély alagút a folyosó közelében haladt el. A rajtaütés során a tartalékosok két nagyobb rakétaraktárat, valamint más fegyvereket, köztük egy Igla (SA-18) légvédelmi rakétaindítót találtak, amely a Gázai övezetben viszonylag ritka típusnak számít. „A csapatok a rajtaütés során RPG-tűz (rakétavető) alá kerültek, és válaszul harckocsikkal és légicsapásokkal megölték az ügynököket” – közölte a hadsereg.

Több tucat fegyverest megöltek, és mintegy 70, terrorcsoportokhoz tartozó objektumot semmisítettek meg a dandár és a hadmérnökök a légicsapások során – tette hozzá az IDF.

Új egységek Izraelben

A Gázai övezeten kívül, Izrael déli részén kedden kilenc katona sebesült meg a Tzeelim bázison felrobbant lőszer miatt. Tzeelim az IDF kiképzőbázisa, de a háború közepette a Gázában tevékenykedő csapatok hátsó parancsnoki egységeinek elhelyezésére használták.

A hadsereg közlése szerint két katona súlyosan, további kettő közepesen, öt pedig könnyebben sérült meg. Mindannyiukat kórházakba szállították kezelésre.

Az IDF hozzátette, hogy vizsgálja a robbanás körülményeit.

Eközben szerdán elmondták, hogy új terrorelhárító egységet alakítanak, amely a gázai határ menti településeken fog tevékenykedni, és a területen élő, korábban a különleges erőknél szolgáló lakosokból áll. Az egységet hétfőn hozták létre Herzi Halevi altábornagy, vezérkari főnök utasítására, „az október 7-i eseményekkel kapcsolatos első vizsgálatokból levont tanulságok eredményeként” – közölte az IDF.

Elmondásuk szerint az egység olyan tartalékosokból áll majd, akik korábban a különleges erőknél szolgáltak, a gázai határ menti településeken vagy a közeli városokban élnek, és készen állnak a „hirtelen eseményekre”. Hozzátették, hogy az egység tagjai speciális kiképzésen fognak részt venni „a területi kihívásokra való tekintettel”.

Több száz tartalékos jelentkezett már az egységben való szolgálatra, és a következő hetekben megkezdik a kiképzésüket

– tette hozzá az IDF.

Szintén szerdán az izraeli kormány 300 ezerről 350 ezerre emelte a tartalékosok számát, akiket az IDF szükség esetén behívhat. Katonai források a portálnak elmondták, hogy a lépés inkább a Gázai övezetben, semmint az északi fronton végrehajtott kiterjesztett műveletekkel függ össze, ahol a Hezbollah a déli háború közepette katonai állásokat és városokat támad.

Az IDF közölte, hogy a felső határt a Gáza legdélebbi városában, Rafahban folyó műveletek miatt emelték meg, amelyek az eredetileg tervezettnél több embert vettek igénybe. A gázai háború közepette az IDF eddig összesen 287 ezer tartalékost hívott be, bár közülük sokakat egyelőre felmentettek a szolgálat alól. Izrael történetében ez volt a legnagyobb létszámú tartalékos mozgósítás.

A felső határt eredetileg 300 ezer főben állapították meg, majd a háború első heteiben 360 ezerre emelték. Ezután visszaengedték 300 ezerre, és most újfent 350 ezer főre bővítették.

Rovatok