Index Vakbarát Hírportál

Halálos baleset történt Csehországban, egy személyvonat tehervonattal ütközött

2024. június 6., csütörtök 06:59 | aznap frissítve

Halálos vonatbaleset történt szerda este Csehországban, amikor egy több mint 300 főt szállító személyvonat veszélyes ipari vegyi anyagot szállító tehervonattal ütközött. A röviddel éjfél előtt történt balesetben négyen meghaltak, több mint húszan megsérültek. A közzétett fotók és videók tanúsága szerint a szerelvények frontálisan ütköztek, a személyvonat legalább egy kocsija kisiklott és részben felborult. A baleset okait még vizsgálják.

Cikkünk frissült!

Legalább négy ember meghalt és több mint húszan megsérültek, amikor egy személyvonat összeütközött egy tehervonattal szerda este Csehországban – jelentették nemzetközi hírügynökségek a hatóságokra hivatkozva.

A tehervonat veszélyes ipari vegyi anyagot, a RegioJet által üzemeltetett, a Prágából a szlovákiai Kassára tartó személyvonat több mint 300 embert szállított.

A közzétett fotók és videók tanúsága szerint a szerelvények frontálisan ütköztek, a személyvonat legalább egy kocsija kisiklott és részben felborult.

A vasúti hivatal tájékoztatása szerint a vonatok röviddel éjfél előtt a Pardubice Centrum állomáson ütköztek össze, és a baleset megszakította a forgalmat a Morvaország felé vezető irányban – írja a cseh vasút honlapján. Az állami tulajdonú vasúttársaság tájékoztatása szerint a vonal valószínűleg legalább 24 órán keresztül zárva marad „a baleset nagysága miatt”. Martin Kavka, a vasúttársaság szóvivője azt mondta, hogy a sérültek száma növekedhet – írja a CNN.

Mintegy 20 ember szenvedett könnyű, további három pedig súlyosabb sérüléseket a Pardubice városában, az ország Prágától keletre vezető fő vasúti folyosója mentén történt balesetben – közölte Vit Rakusan cseh belügyminiszter a Reuters szerint. Egy későbbi közlés szerint viszont legkevesebb öten vagy hatan szenvedtek közepesen súlyos sérüléseket.

A sérültek többségét a kiérkező tűzoltók és mentők a helyszínen látták el, de több mint huszonöt embert kellett a közeli kórházakba szállítani.

Martin Kupka közlekedési miniszter – aki a belügyminiszterrel együtt utazott a baleset helyszínére – egy televíziós tájékoztatón elmondta, hogy megkezdődött a baleset kivizsgálása, és túl korai lenne találgatni az okokról. Közölte, hogy le kellett zárni a Prága és az ország keleti része közötti fővonalat, amíg a hatóságok kivizsgálják az ütközést.

Tragédia a két vonat ütközése Pardubicében. Mindannyian az áldozatokra és a sérültekre gondolunk. Őszinte részvétemet fejezem ki az áldozatok hozzátartozóinak

– kommentálta a tragédiát Petr Fiala, Csehország miniszterelnöke, amiről a horvát Index számolt be.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, legutóbb januárban történt hasonló vonatbaleset Csehországban, akkor kamionnal ütközött egy gyorsvonat, amely a főváros, Prága felé tartott. A mozdonyvezető életét vesztette a tragikus balesetben, a helyi rendőrség szerint tíz, a Cseh Vasutak közlése alapján 15 ember sérült meg.

A két mozdonyvezető életben maradt, nem történt szivárgás

A halottakat még nem azonosították, de a Cseh Sajtóiroda szerint mindkét mozdonyvezető életben maradt, Martin Kupka közlekedési miniszter hozzátette, hogy egyikük könnyebben megsérült, őt kórházban ápolják.

A baleset után az idnes.cz hírportálon közzétett fotókon látszik, hogy az expresszvonat mozdony utáni első kocsija letért a sínekről és az oldalára dőlt, a rendőrség X-en közzétett felvételei szerint a helyszínre érkezett a mentőszolgálat több járműve, valamint egy helikopter is.

Aki nem sérült meg, azt autóbusszal szállították tovább. A tehervonat veszélyes vegyi anyagokat – kalcium-karbidot – szállított, de a mozdony utáni első két vagon üres volt, így semmiféle környezeti veszély nem keletkezett, csak anyagi kár – mondta Vendula Horáková, a pardubicei mentők szóvivője újságíróknak.

A baleset következtében leállt a forgalom a Prágából keletre, Brno és Ostrava felé vezető kiemelt vasútvonalakon. A hivatalos közlemény szerint a közlekedés a fontos pardubicei vasúti csomóponton várhatóan egész csütörtökön szünetelni fog. A személyszállítást a vasút ezen szakaszain egyelőre autóbuszokkal oldják meg. A RegioJet bejelentette, hogy a társaság kész kártérítést fizetni a baleset minden kárvallottjának.

Rovatok