Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas felháborodást vált ki a csúcsmodern normandiai emlékpark terve

2024. június 6., csütörtök 11:28

Emlékparkot állítanának Franciaországban a második világháború nyugati színterének végjátékának, a normandiai partraszállásnak, ám nem mindenkit nyűgöztek le a tervek. Miközben a tervezők csúcsmodern mozgó színpaddal és díszlettel, különböző fény- és hanghatásokkal és egyéb extrákkal készülnének, a háborús veteránok családtagjai ezt tiszteletlenségnek tartják. Bár sokáig úgy tűnt, hogy a projekt ellenzői kerekednek felül ebben a harcban, most úgy tűnik, hogy fordulat következik be, hamarosan pedig meg is kezdhetik az emlékpark kialakítását.

Brit és francia veteráncsoportok háborodtak fel a miatt a 85 millió font (átszámítva: 39 milliárd forint) értékű emlékpark miatt, amellyel a projekt gazdái a normandiai partraszállás előtt szeretnének tisztelegni. A „Normandy Memory” projekt tervezői „magával ragadó élményt” szeretnének nyújtani, ám a veteránok egyáltalán nincsenek elragadtatva – írja a Daily Mail.

Bár a projekt célja az volt, hogy reális betekintést nyújtsanak a második világháború legvéresebb tengerparti csatáiba,

az ellenzők „Disney-szerű vidámparknak” nevezték, amely tiszteletlen a veteránokkal szemben.

A szervezők ennek ellenére ragaszkodnak ahhoz, hogy a jegyenként 24 font értékű attrakció tervei középpontjában a megemlékezés áll, és hogy a projekt szigorú történelmi kutatások alapján egyedülálló élményt nyújt majd a látogatóknak

A heves ellenállás ellenére a projektet kétszer is átnevezték és áthelyezték. Most azonban úgy tűnik, hogy a szervezők megtalálták az ideális helyet, hogy megkezdhessék a fejlesztést. A választás végül egy korábbi ipari területre esett, egy aprócska franciaországi településen, Colombelles-ben.

Frank Churchill, akinek apja, Patrick Churchill a szövetséges csapatok normandiai partraszállásának első hullámában harcolt, azt mondta, hogy édesapja „meghökkent” volna az ötlettől. Becslések szerint 4400 szövetséges katona halt meg a D-napi hadműveletben.

Patrick Churchill mindössze 20 éves volt a művelet megkezdésekor, egységével a stratégiai hidak és utak biztosításáért volt felelős a szövetséges hadművelet korai óráiban. A Királyi Tengerészgyalogság kommandósa rádiójeladója egysége felét elveszítette a partok megrohanása és az azt követő művelet során. 

Jacques Chirac egykori francia elnök 2004-ben a D-nap 60. évfordulóján a francia Becsületrenddel tüntette ki. A Croix De Geurre-rel (hadikereszt) is elismerték, amiért 24 órán át erős tűz alatt töltötte be posztját, miután szakaszát elszigetelték a fő kommandós erőktől a walchereni csata során 1944 novemberében. A veterán 2018-ban halt meg.

Fia, Frank Churchill a koncepció 2020-as bemutatása óta küzd a tervek ellen.

A veteránok családjai körében az az érzés, hogy a D-nap emlékét ízléstelenül vidámparki szórakoztatássá varázsolni helytelen és tiszteletlen… Ha a fiatalabb generáció szeretné megtudni, mi történt Normandiában, csak fel kell keresnie a már létező számos kiváló múzeumot, nem beszélve a több száz temetőről és emlékműről Normandiában és azon túl

– mondta a férfi.

A caeni tisztviselőknek köszönhetően azonban most a Normandy Memory projekt egy lépéssel közelebb került a jóváhagyáshoz, miután a történelmi Carentan városához közeli területfejlesztési terveket a helyi ellenállás erőssége miatt elvetették.

Nem akármilyen terveket készítettek

Terveik szerint olyan helyszínt alakítanának ki, ahol a látogatók valósághű, magával ragadó bemutatót élhetnek át a D-nap folyamatáról. A maximális élmény érdekében mozgó színpad, hang- és fényeffektusok és egyéb extrák is tervben vannak.

A projekt annyi vitát váltott ki, hogy immár a harmadik újrafeltalálásánál tart: eredetileg D-Day Land, majd Hommages aux Heroes címmel kezdték el megtervezni, aztán Stéphane Gateau francia filmproducer a Normandy Memory elnevezést ötletelte ki.

A tervek nemcsak a franciákat háborították fel, hanem a veteránszervezetek is kiakadtak világszerte. Franciaországban még egy online petíciót is indítottak, amit több mint 27 ezren írtak alá. Frank Churchill a közelmúltban új petíciót indított az Egyesült Királyságban, amely eddig csaknem 1000 aláírást gyűjtött össze.

A projekt elvét kezdettől fogva elítéltük. Amit most tudunk róla, az tovább erősíti pozíciónkat: egy 45 perces műsor, extrákkal, ezer nézővel, naponta többször […] minden az utazásszervezők üzleti gépezetére utal

– fogalmazta meg véleményét Dominique Kieffer, Philippe Kieffer francia veterán lánya, aki a franciaországi ellenállás egyik vezető személyisége.

„Nem adunk elismerést annak a diskurzusnak, hogy a projekt vezetői és a választott tisztségviselők, akik támogatják, ki tudják fejteni ennek a műsornak az állítólagos oktatási és magával ragadó erényeit” – tette hozzá. Kampányát a „Kieffer” kommandós egység utolsó túlélő tagjai, Hubert Faure és Léon Gautier is támogatták.

A projekt tervezői azonban kiállnak az igazuk mellett, és gőzerővel dolgoznak annak kivitelezésén.

Projektünk rendkívül innovatív, és azt a célt szolgálja, hogy a lehető legtöbb emberhez eljuttassa ezt a történetet. De mindenekelőtt találkozni akarunk az utolsó túlélőkkel, meghallgatni őket, és történelmi szigort alkalmazni, miközben szakértőkkel vesszük körül magunkat

– mondták korábban az ötletgazdák.

Rovatok