Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktorhoz hasonlította Magyar Pétert az EP jelentéstevője

2024. június 6., csütörtök 08:14 | aznap frissítve

A magyar jogállamisági jelentéstevő, Gwendoline Delbos-Corfield fenntartásokkal fogadja a Tisza Párt alelnökének megjelenését a magyar politikában. A francia zöldpárti politikus szerint a miniszterelnök és Magyar Péter narratívája szinte ugyanolyan.

Gwendolin Delbos-Corfield újságíróknak tartott háttérbeszélgetést Brüsszelben, ahol az Euronews kérdésére – amely Magyar Péter feltűnésére vonatkozott – azt válaszolta:

meglehetősen óvatosan kell kezelni azt, ha valaki a Fideszből és Orbán Viktor köréből érkezik. 

A posztjáról leköszönő politikus – aki egyébként az elmúlt öt évben a magyar jogállamisági jelentéstevő volt az Európai Parlamentben – úgy fogalmazott:

Nem jó hír, hogy Magyar Péter egyáltalán nem akar belemenni a viták során a jogállamisági kérdésekbe, és nem adott arra sem választ, hogyan akar megoldást találni a Magyarországgal kapcsolatos számos problémára, illetve véget vetni az országgal szemben folyó eljárásoknak. 

Álláspontja szerint nem egyértelmű, hogy mit szeretne Magyar Péter és pártja olyan témákban, mint például Ukrajna támogatása. Hangsúlyozta azt is, hogy talán kevésbé offenzív szereplő, mint Orbán, de mégis kicsit hasonló narratívával rendelkezik – fogalmazott Delbos-Corfield.

„A magyar ellenzéknek nem tett jót a megjelenése, de erre majd a választások után lehet pontosabb választ kapni” – tette hozzá. Reményét fejezte ki, hogy a magyar választók révén a Kétfarkú Kutya Párt mandátumhoz jut, amellyel a Zöldek frakcióját erősíti az MKKP. Az előbbiekkel összefüggésben ugyanakkor rendkívül aggasztónak tartja, hogy szerinte a magyar képviselők túlnyomó többsége jobbra tart, és vagy az Európai Néppárt, vagy pedig valamelyik szélsőjobboldali csoport tagjai lesznek. 

Gwendoline Delbos-Corfield elmondta, hogy nagyon ijesztő folyamatok zajlanak Magyarországon, külön kiemelve az elmúlt időszak történései közül a szuverenitásvédelmi törvényt, az LMBTQ-ellenes propagandát, az irreális fideszes kampányköltést és az orosz befolyást egyaránt.

Csalódásának adott hangot, amiért a tagállamok körében a 7-es cikkely szerinti eljárás megrekedt. 

Utódának, aki a következő Európai Parlamentben majd a magyar jogállamisági dossziét viszi, azt tanácsolja, hogy törje meg a csendet, és mindig emelje fel a szavát a jogállamiság védelmében, illetve teljes mértékben bízzon meg a magyarországi civil szervezetekben, ugyanis ők első kézből tudnak beszámolni a magyar jogállamiság leépüléséről.

Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várjuk önöket!

Rovatok