Index Vakbarát Hírportál

Új vakcinára lehet szükség, a koronavírus új variánsa terjed az Egyesült Államokban

2024. június 7., péntek 19:45

Az Egyesült Államokban vita tárgya, hogy a koronavírus omikron JN.1 változatának terjedésével párhuzamosan fertőző, hamarosan világszerte tetőző KP.2 variánsra, vagy annak „szülőváltozatára” célozzák az amerikaiaknak ősszel beadásra szánt vakcinákat. A Moderna és a Pfizer az altípusra koncentrálna, az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala másképp döntött, azonban az oltások idei frissítése nem marad el.

Az Egyesült Államokban kormányzati tanácsadók szerint itt az ideje frissíteni a Covid–19-vakcinák receptjeit, amely oltásokat az amerikaiak ősszel kapnak majd meg – írja az Associated Press. Tavaly augusztusban mutatták ki, de a késő őszi–téli időszakban indult terjedésnek igazán a koronavírus folyamatosan átalakuló omikron-variánsának JN.1 alvariánsa, az oltások ennek egy változatát céloznák meg.

Immár több mint négy éve élünk együtt a SARS-Cov–2 vírussal, amely újabb és újabb válfajaival a jövőben is velünk marad. A vuhani változatot követte a delta, majd az omikron, jelenleg pedig az omikron JN.1 változatának egyik alváltozata, a FLiRT terjed. Rusvai Miklós víruskutató korábban elmondta lapunknak, hogy a vuhani törzs elleni oltóanyagok 60-70 százalékban, az omikronra fejlesztett oltások 85-90 százalékban védenek az új variáns ellen. 

Azonban – ahogyan arról az Index is beszámolt – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) május közepén publikált adatai szerint a KP.2 és a KP.3 az esetek 10-20 százalékát okozza – ezek közül a KP.2-esetek száma növekedik folyamatosan, és várhatóan idén nyáron tetőzik Európában és világszerte.

Bár a Covid–19-es megbetegedések száma jelenleg alacsony, további hullámok elkerülhetetlenek, és a gyártóknak időre van szükségük ahhoz, hogy az őszi oltásokat elkészítsék. A Moderna, a Pfizer és a Novavax mindegyike a tavaly télen uralkodóvá vált JN.1-es változathoz igazított, frissített adagokat tesztelt. 

ALIG NÉHÁNY HÓNAPPAL KÉSŐBB MÁR A JN.1 SZÁMOS MELLÉKTÍPUSA IS EGYRE NAGYOBB SZÁMBAN FORDUL ELŐ, AMI ARRA KÉSZTETTE A MODERNÁT ÉS A PFIZERT, HOGY EGY KISSÉ ELTÉRŐ VAKCINAFORMULÁT IS TESZTELJENEK, AMELY A JELENLEG LEGGYAKORIBB ALTÍPUSRA, A KP.2-RE IRÁNYUL.

Ez nehéz választás elé állította az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalát (FDA), amely a végső receptről dönt. A hivatal tanácsadói szerdán megszavazták, hogy a következő vakcinának a JN.1-es „vonalból” vagy családból kell származnia. Ezután dr. Peter Marks, az FDA vakcinákért felelős vezetője felszólította őket, hogy pontosabban határozzák meg, hogy melyik változatot célozzák meg, és arra gondolt, hogy a KP.2 jobb választás lenne. A testület szerint azonban nem valószínű, hogy a KP.2 őszre még mindig a legnagyobb veszélyt jelenti majd.

A szülőváltozatot célozzák, az amerikaiak frissített vakcinát kaphatnak

A döntés sürgőssége miatt inkább magát a JN.1-es – „szülő” – változatot részesítették előnyben a hivatal munkatársai, minthogy megpróbálják megjósolni, hogy melyik leszármazottjának növekedése a legvalószínűbb az elkövetkező hónapokban.

Egy olyan vakcina, amely inkább a fa törzsét, mintsem az ágakat célozza, számomra azért értelmesebb megoldás, mert bizonyos keresztvédelmet nyújtana más, felbukkanó alváltozatokkal szemben

– mondta az egyik tanácsadó, dr. Melinda Wharton, a Betegségellenőrzési és -megelőzési Központok munkatársa.

A tavaly őszi Covid–19-vakcina a koronavírus családfájának egy teljesen más szakaszát célozta meg, és az adatok szerint a felnőtteknek csupán 22,5 százaléka, a gyermekeknek pedig 14 százaléka kapta meg Amerikában. Bár a Covid–19-cel kapcsolatos közérdeklődés csökkent, az Amerikai Egyesült Államokban az elmúlt télen történt kórházi kezelések friss elemzése szerint továbbra is halálosabb, mint az influenza.

Az egészségügyi tisztviselők közölték, hogy az amerikaiak a Covid–19-vakcinák éves frissítésére számíthatnak, ahogyan minden ősszel új influenza elleni oltást is kapnak, amelyet úgy terveztek, hogy a lehető legjobban megfeleljen a jelenleg terjedő törzseknek. A Moderna, a Pfizer és a Novavax mind azt mondta, hogy őszre elkészülhet a JN.1-specifikus oltások készlete, bár mennyiséget nem közöltek.

Rovatok